Június 29. – az idei design világnap témája: Design for Everyday Life


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

A dizájn, vagy ipari formatervezés az a művészeti tevékenység, amely az ipar által előállított tárgyak formai-esztétikai kialakításával foglalkozik, ezzel befolyásolva a tárgyakat használók mindennapi életminőségét. Az ipari alkotások, mint az autók, bútorok, telefonok funkcionalitásukkal és formavilágukkal teszik értékessé környezetünket, formálják esztétikai érzékünket minden nap.

A formatervezők egyik lefontosabb feladata, hogy szenzivitássukkal érzékeljék a társadalomban lejátszódó változásokat, igényeket, gondolatokat, és a tárgyak megjelenésével leképezzék azokat a hétköznapokban.

A dizájnba tágabb értelemen beletartozik számos hétköznapi eszközünk megjelenése, a tárgy- és környezettervezés, az építészet, a tájépítészet, de ide érthető a keramikus, ötvös vagy akár az üvegművészet is, egészen az online világ egyedi platformjainak korszerű megjelenéséig.

A modern tárgyak tervezése Adler és Louis Sullivan építészmérnökök megállapításával kezdődött, mely szerint “a forma követi a funkciót”. Európában az úgynevezett Bauhaus-csoport munkásságával kezdődött a “funkcionalizmus”, amely aztán az ezerkilencszázhúszas évek vezető és mindent forradalmasító eszméje lett. Hazánkba kis késéssel érkezett és csak a II. világháború utáni időszakban terjedt el.

Minden évben június 29-én tartják a design világnapot, amely idén a Design for Everyday Life témaja köré szerveződik az egész világon. Számos eseményt online tartanak meg, így akit érdekelnek a szép tárgyak, akár az otthonából is kapcsolódhat a hazai és nemzetközi videókhoz, eseményekhez, beszélgetésekhez.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved