Június 3. – enyhülés a „vörös” szigeten


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

1977-ben ezen a napon a Fidel Castro által vezetett, sokhelyütt vörös szigetnek hívott Kuba és az Amerikai Egyesült Államok szerződést írtak alá a két ország érdekképviseleti irodáinak felállításáról, és ezzel a világ számára egyértelművé vált, hogy a hidegháború legkiélezettebb pillanatait produkáló 1962-es kubai rakétaválság diplomáciai úton végleg megoldódott a Szovjetunió és az USA között.

A valóságban ennél komplikáltabb volt a helyzet: Hruscsov elvtárs, a Szovjetunió akkori vezetője Kubát és Castrót a kommunista világbirodalom legfőbb ellenségéhez közeli részeként kezelte, és magától értetődő volt, hogy Kuba vezetői is így pozícionálják magukat. Castroékat emiatt hidegzuhanyként érte, amikor Kennedy és Hruscsov néhány levélváltásában megegyezett a szovjet támadó rakéták kivonásáról, magára hagyva Kubát az ellenség közvetlen közelében.

Bár Kennedy ígéretet tett, hogy nem támadja meg a kommunista szigetet, a Castro által megküldött tárgyalási javaslatokat a szovjetek fel sem vetették az egyeztetéseken, és még csak nem is utaltak arra, hogy egy esetleges amerikai támadás esetén megvédenék Kubát.

A szovjetekkel szembeni egyoldalú elkötelezettség további árnyoldalaként tapasztalhatták meg a kubaiak, hogy Hruscsovék kísérletet sem tettek arra, hogy az USA-nál elérjék a sziget körüli katonai és gazdasági blokád feloldását. Ez a korábbiaknál is nehezebbhelyzetbe hozta a szigetországot, és a politikai kényszer ellenére érezhető eltávolodást eredményezett Havanna és Moszkva stratégiai együttműködésében.

A hetvenes években több látványos lépés történt az Egyesült Államok és Kuba közeledése irányában, ezek egyike volt az 1977-ben Carter elnök által aláírt egyezmény.  Az aláírással egyidejűleg az USA bejelentette, hogy kész a két ország kapcsolatainak normalizálására, ha a Fidel Castro vezette kubai kormány a jövőben tiszteletben tartja az emberi jogokat. Castro azonban ahogy a rakétaválság idején, úgy ezúttal sem jól mérte fel az erőviszonyokat, és politikája a kapcsolat újbóli elhidegüléséhez vezetett, egyre nehezebb helyzetbe hozva az egyébként is komoly gondokkal küzdő kubai gazdaságot.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

nemzetbiztonsag.hu; Szabó Máté Csaba Az amerikai–kubai kapcsolatokról

2017 Kidsnews | All rights reserved