Június 30. – a XX. századi meteorbecsapódás, ami 2000 négyzetkilométeren pusztított, de a kráterét sosem találták meg


kidsnews (127éves) - 12 hónapja

Még 2001-ben és 2004-ben is indítottak tudományos expedíciót az 1908-as szibériai rejtély megoldására, ennek ellenére máig vita tárgya, hogy mi robbanhatott fel Köves-Tunguszka felett egy közel 20 megatonnás hidrogénbomba erejével.

A kutatók számtalan teóriával rukkoltak elő az elmúlt 112 évben, az összeesküvés-hívőkről nem is beszélve. A legvalószínűbb magyarázattal az Orosz Innovációs és Termonukleáris Kutatások Intézetének munkatársa, Vlagyimir Alekszejev szolgált, aki szerint egy, a Halley-üstököshöz hasonló égitest szénben gazdag üstökösmagjának felrobbanása állhat a rejtély mögött, illetve egy másik ígéretes elképzelés szerint egy vastartalmú aszteroida okozta a pusztítást azzal, hogy miután belépett a légkörünkbe és megközelítette a földfelszínt, visszatért az űrbe.

Bármi is történt, a kutatókat azóta is teljes bizonytalanságban tartja, hogy a szó szerint tűzorkánt létrehozó jelenség után az Irkutszki Geofizikai Obszervatórium műszerei 4-5 órán keresztül zavarokat mutattak ki a Föld mágneses terében. Korabeli beszámolók pedig az egész bolygón látható, éjszaka világitó felhőkről számoltak be a mezoszféraban (a felszíntől 50-85 kilométerre levő légköri rétegben).

A helyszínre évtizedekkel később, 1927-ben szervezett expedíció tagjai a robbanás epicentrumában egy általuk telegráf erdőnek nevezett jelenséget találtak, lecsupaszított fatörzsek távírópóznaként meredtek az égnek. A középpont 20 kilométeres sugarú környezetében közel nyolcmillió fa feküdt kidőlve – közel két évtizeddel az esemény után a táj még bele sem kezdett a regenerálódásba.

A kutatás legmeglepőbb fordulata mégis az volt, hogy a nagyszabású pusztítás ellenére sem találtak becsapódási krátert vagy meteorit darabokat a helyszínen.

A természet még a kétezres évek elején szervezett kutatások felvételei alapján is csak mohával borította be a rombolás nyomait. A holdbéli tájon modern kutatási eszközök irídium-anomáliát és kozmikus eredetű szferulákat is kimutattak, amelyek a korábbiaknál egyértelműen utalnak egy űrbéli test becsapódására, annak ellenére is, hogy a becsapódási krátert továbbra sem találták meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com;en.wikipedia.com,origo.hu;ng.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved