Június 4. – a hadsereg páncélos egységei bevonultak Peking utcáira


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A Szovjetunióban 1985-ben hatalomra került Mihail Gorbacsov reformer vezető és az általa meghirdetett „peresztrojka” (gazdasági és társadalmi megújulás) és „glasznoszty” (politikai nyíltság) a kilencvenes évek elejére meghozta Kelet-Európába a régen várt szabadabb világot és rendszerváltást. Azonban nem minden szocialista blokkhoz tartozó ország volt ilyen szerencsés.

Kínában a nyolcvanas években hazánkhoz hasonlóan megjelentek a demokratikus átalakulást sürgető hangok, és Hu Jao-pang személyében Kína vezetője is szimpatizált az enyhüléssel, de pártja keményvonalas magja lemondtatta a haladó gondolkodású politikust. Az évtízed végén Hu Jao-pang meghalt, és a történelmi szempontból szimbolikus értékkel bíró Tienanmen téren diákok százezrei gyűltek össze gyászolni a reformpolitika reménységét.

A megemlékezés néhány óra alatt tüntetéssé alakult, miután a politikus erényeit méltató szónokok egyre határozottabban fogalmazták meg elégedetlenségüket, majd reformköveteléseiket.

A kommunista kormány tárgyalás helyett egyre keményebben reagált, amellyel egyre nagyobb társadalmi szolidaritást váltott ki a kínai állampolgárok körében. A Tienanmen téri tüntetések napról napra, hétről hétre egyre több embert vonzottak, és a tüntetéssorozatban résztvevők száma májusra már meghaladta az egymillió főt.

A kínai kormány végül úgy döntött, hogy beveti a hadsereget a tüntetés feloszlatására. 1989-ben ezen a napon a Tienanmen téren felfegyverzett ejtőernyős és páncélos egységek jelentek meg, és éles fegyverekkel megkezdték a tüntetés szétverését.

Az akció becslések szerint 3000 áldozatot követelt és további több ezer (egyes feltételezések szerint több tízezer) tüntetőt zárhattak börtönbe. A durva agresszió az egész világot megdöbbentette, azonban hiába hirdetett a világ teljes gazdasági embargót Kínával szemben, a kommunista kormány a terror segítségével tovább erősítette hatalmát az országban, és sikerrel konzerválta a rendszert a következő évtizedekre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

tuntetes-archivum.hu; rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved