Június 5. – a hatnapos háború, amellyel Izrael rálepett a szovjetek tyúkszemére


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

53 éve ezen a napon kezdődött a múlt század egyik legrövidebb fegyveres konfliktusa, amelyet Izrael sikerrel vívott meg egyszerre három arab állam, Egyiptom, Szíria és Jordánia ellen, komoly akadályt gördítve ezzel a szovjet érdekérvényesítés útjába a térségben. A harmadik izraeli háború, ismertebb nevén a hatnapos háború kirobbanásában nagy szerepe volt Moszkva manipulatív hidegháborús politikai játszmáinak, illetve annak, hogy jelentősen alábecsülték a kis zsidó állam képességét egy sikeres taktika véghezvitelére.  A háború hatása mai napig érzékelhető a térségben, és befolyásolja az aktuálpolitikai eseményeket még most, a XXI. században is.

A közel-keleti régióra nem véletlenül mondták annyiszor, hogy a világ puskaporos hordója, amely etnikai és vallási feszültségek kényes és igen instabil egyensúlyára épül – már amennyire egyensúlynak nevezhető a konfliktusok és hosszabb-rövidebb békés időszakok váltakozását. A térség egyik legkényesebb pontja, és a feszültségek fő forrása a második világháború után megalapított Izraeli állam.

Az izraeli felderítők a Sínai-félszigeten lévő “Shaked” egységtől.

A hatnapos háború kitörése is Izrael megalapítására, és az azt követő 1948-as arab–izraeli háború elvesztése miatti arab bosszúvágyra vezethető vissza.

A feszültség másik katalizátora az volt, hogy a régió a két szuperhatalom hidegháborús versengésének egyik meghatározó hadszínterévé vált. Egyiptom, Szíria, Irak és Jordánia intenzív fegyverkezésbe kezdett a Szovjetunió támogatásával, ami halálos fenyegetést jelentett a térség USA támogatta országai, így Izrael számára is.

A háborút idejére a három országot tömörítő arab szövetség közel 1000 repülőgéppel és 2500 tankkal rendelkezett, amelyet félmilliós szárazföldi hadsereg is támogatott szükség esetén. Fontos megemlíteni, hogy az arab haderőt politikai megosztottság gyengítette, illetve Egyiptom haderejének egy részét a jemeni konfliktus kötötte le.

Ezzel szemben a fiatal Izrael haderejét ötvenezres katonai állománya mellett 214 ezer tartalékos kiképzett zsidó állampolgár képezte, plusz 800 tank és 300 vadászrepülő, így a kis zsidó állam joggal aggódott az arab országok egyre szorosabb együttműködése és amiatt, hogy a szövetség tagállamai rendre világossá tették, hogy elfogadhatatlan számukra Izrael létezése. 


Az 1950-es évek közepére Franciaországban kifejlesztett második generációs, deltaszárnyú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgép.

1967 június 5-én az izraeli hadsereg bízva a titkosszolgálattól kapott jelentésekben és a meglepetés erejében, megelőző csapást indítva megkezdete a XX. század egyik legrövidebb háborúját. 7.45-kor a teljes vadászgép flotta (12 gép maradt földön) alacsonyan repülve megkezdte a Fókusz hadműveletet, amelyben szinte a teljes egyiptomi légierőt megsemmisítették a földön, ezzel lehetetlen helyzetbe hozva az egyiptomi szárazföldi egységeket.

Ezután az izraeli sereg négy nap alatt módszeresen felszámolta a teljesen megzavarodott egyiptomi és jordániai szárazföldi csapatokat, majd az oroszok által kiemelten támogatott Szíria felé fordította a figyelmét.

Ilyen mértékű katonai sikereikkel már komolyan sértették a szovjet szuperhatalom érdekeit, ezért Alekszej Koszigin, a szovjet Minisztertanács elnöke felemelte a hírhedt „vörös telefont”, és a következőket mondta a vonal túlsó végén lévő washingtoni kollégájának:

„Kritikus pillanathoz értünk a közel-keleten. Amennyiben a következő pár órában nem állnak le a katonai akciók, kénytelenek leszünk önálló döntésre jutni. Mi készen állunk. Ugyanakkor ez olyan összecsapást eredményezhet, ami súlyos katasztrófához vezethet. Célunk, hogy érjék el Izraelnél, hogy minden feltétel nélkül szüntessék be katonai tevékenységüket. Figyelmeztessék Izraelt, hogy ha ez nem történik meg, megtesszük a szükséges intézkedéseket, hadászati eszközökkel.”

Lyndon B. Johnson amerikai elnök a következő órákban az ENSZ-szel együttműködésben rákényszerítette Izrael vezetését, hogy a szíriai főváros előtt megállítsa a csapatait és befejezze a háborút.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

theguardian.com

2017 Kidsnews | All rights reserved