Június 7. – Sin City létezett és egy földrengés lett a végzete


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Napjainkban a jamaicai Port Royal egy bájos kis tengerparti falu, amelynek egyetlen furcsasága, hogy halászhajók helyett tudományos kutató- és búvárhajók garmadájával találja magát szemben, aki a kikötőben jár. A régészek és szerencsevadászok felülreprezentáltságának oka a kis falucska történelmében keresendő, ugyanis a település előtti tengerrészben Atlantiszként terülnek el világ leghírhedtebb bűnös városának elsüllyedt maradványai.  

Képünk illusztráció

Az 1400 évek végén Port Royal sem volt más, mint egy jó kikötői adottságokkal rendelkező homokos földnyelv, amelyen a spanyol flotta hajói nyugodtan kiköthettek, amíg a brit flotta Oliver Cromwell vezényletével be nem vette az alig védett kis települést.

Az angolok gyors városépítésbe és gyarmatosításba kezdtek, de a térségben uralkodó spanyol túlerővel szemben ez is elégtelennek tűnt. Edward D’Oley, Port Royal kormányzója szövetséget kötött a Brethren-csoportként ismert kalózbandával, hogy védelmezzék meg Port Royal-t, cserébe a korona megtűri a várost szárazföldi bázisként használó kalózokat.

A város ettől a pillanattól kezdve hihetetlen gyorsasággal fejlődött, de egyúttal igazi Sin City lett belőle, ahol haramiák, kalózok és prostituáltak szabadon gyakorolhatták kétes hivatásukat. A kocsmákban mindennapos vendégek voltak a világ leghírhedtebb gonosztevői, mint Feketeszakáll, Anne Bonny, Mary Read vagy Calico Jack.

Képünk illusztráció

A kocsmai italozások közben többet szórtak el a rabolt aranyból, mint egy-egy munkás éves keresete, mindennaposak voltak a gyilkosságok, eldurvult italozásokba szó szerint belehaló haramiák, a magatehetetlen részegeket kisstílű bűnözök fosztogatták. Egyszóval a városban a káosz és a bűn volt az úr, egészen 1692. július 7-éig amikor a bűnös város alatt remegni kezdett a föld, és a rengés során elfolyósodó talajjal a város nagyobbik része egyszerűen belecsúszott a tengerbe.

A tragédiát legtöbben Isten igazságtételének tekintették, hálásak voltak a város eltűnéséért, és eszükbe sem jutott város újjáépítése. Szerencsére, mert így Port Royal, a „bűnös város” így válhatott mára a világ egyik kiemelt vízalatti lelőhelyévé, ahol az óceánban ma is szinte érintetlen kalózfészek igazi kincsesbánya a régészeknek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved