Június 8. – ma van az óceánok világnapja


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

1992-ben az ENSZ Rio de Janeiro-i csúcsértekezletén döntötték el, hogy június 8-án tartják az óceánok világnapját. Döntésükkel szerették volna elérni, hogy felhívják az emberek figyelmét a Föld legnagyobb összefüggő vízfelszínének védelmére.   Az öt óceán körülbelül 71%-át fedi le bolygónk felszínének, amely 362 millió négyzetkilométert tesz ki. Az átlagosan 2C° hőmérsékletű természetes vizekbe 100 méter mélyre jut a fény, így az átlagosan 3780 méter mély óceánokban sötétség honol, amely jótékony homályba burkolja az emberi tevékenység számtalan szomorú mementóját.

A világ összes múzeumának összes műkincsét figyelembe véve is többszörösét találnánk az óceánok fenekén a műkincseknek és a műtárgyaknak, az évente 8-9 millió tonna műanyag hulladék mellett, amiből az áramlások gigantikus összefüggő szemétszigeteket sodornak össze.

A több száz év alatt erodálódó műanyag hulladék hosszan tartó és folyamatosan növekvő környezetszennyezés mellett már egészen kis koncentrációban is maradandó változásokat hoz létre az életközösségekben, valamint a tengeri élőlények genetikájában, csökkentve a szaporodási képességet és növelve a különböző mutációk számát.

Mindez az emberre is hatással van, hiszen a táplálékláncon át a mikroműanyagok visszajutnak a tányérunkra és már az ivóvizeinkben is kimutathatók. A WWF adatai szerint a Csendes-óceán északi részén négyzetkilométerenként közel 1,25 millió a részecskeszám, a Földközi-tenger pedig a 6. legnagyobb gyűjtőhelye a mikroműanyagnak.

Mai napnak arról kellene szólnia, hogy a hétköznapi emberek is megértsék, az óceánok jövője sokkal fontosabb, mint a mi kényelmünk.

Tegyél érte te is, mert tehetsz érte!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

WWF

2017 Kidsnews | All rights reserved