Június 9. – II. Erzsébet királynő bánatára a Vaslady elsöprő győzelmet arat


kidsnews (127éves) - 8 hónapja

1983. június 9-én Margaret Thatcher brit miniszterelnök földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a választásokon, pedig akkor már négy éve lakott a Downing Street 10 szám alatt. A nyugati világban elsőként meghatározó politikai pártvezető nő nem élvezte különösebben a most is uralkodó II. Erzsébet szeretetét, mert a királynő szerint túlságosan kemények voltak a miniszterelnök első ciklusában meghozott drasztikus szociális intézkedések, amelyek miatt hirtelen kiugró munkanélküliséggel kellett megküzdeni a szigetország népének. Ebben az időszakban a választópolgárok sem rajongtak az akkor még tejrablónak gúnyolt (korábban oktatási miniszterként beszüntette az iskolatej programot) vezetőért.

Azonban az élet Thatcher döntését igazolta és a drasztikus intézkedéseknek köszönhetően a brit gazdaság talpra állt.

A gazdasági stabilitás nem lett volna elég a győzelemhez, azonban a Falklandi háborúként ismertté vált fegyveres incidens áprilisban rakétaként lőtte ki az akkor már sokkal inkább Vaslady-nek hívott miniszterelnök népszerűségét.

Nagy-Britannia kőkemény fellépését az argentin Leopoldo Galtieri tábornoknak sikerült kiprovokálnia, aki saját belpolitikai feszültségeit a brit fennhatóság alatt lévő Falkland-szigetek megszállásával próbálta feloldani.

Amikor Galtieri 4000 katonával megszállta a 84 brit katonával védekező apró szigeteket és az ENSZ felszólító határozatra sem reagált visszavonulással, Thatcher nem tétlenkedett. Két nappal a megszállást követően bejelentette, ha az argentinok nem értenek a diplomáciai felszólításokból, akkor Nagy-Britannia fegyveres erővel foglalja vissza a szigeteket.


Typ 42 osztályú argentin ARA Santísima Trinidad rekétás romboló.

A Vaslady utasításra a brit vezérkar még aznap a térségbe vezényelte a 317. alkalmi harci alakulatot a HMS Invincible és a HMS Hermes repülőgép hordozókkal és 72 db kísérő hadihajóval, továbbá 44 db egyéb hajóval és 36 db „Harrier” vadászrepülőgéppel együtt, valamint 88 db szállító és tengeralattjáró-elhárító helikoptert. A szigetek visszafoglalását az ő támogatásukkal 5520 deszantos tengerészgyalogos hajtotta végre. A falklandi konfliktus

1982. június 14-én fölényes angol győzelemmel zárult, és a békeszerződés értelmében a Falkland-szigetek továbbra is brit fennhatóság alatt maradt. Argentínának pedig a következőkben az addigiaknál is súlyosabb nehézségekkel kellett szembenéznie a Európai Gazdasági Közösség által 1982. áprilisában hatályba léptetett gazdasági,- és fegyverembargó miatt.

Az 1983-as választásokon a diadalmámor és a határozott, és kőkemény külpolitikai fellépés feletti elégedettség elsöprő győzelmet hozott a XX. század egyik legkarizmatikusibb brit vezetőjének, aki még két cikluson keresztül vezette a brit nemzetközösséget.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved