Már tizenötezer éve is horgászott az ember


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A Paleoanthropology című tudományos lapban az észak-izraeli Tel Cháj főiskola tudósainak tollából megjelent cikk szerint húsz darab, halcsontból készített horgot találtak, s mellettük kőből készített súlyokat, valamint halcsontokat, köztük egy 2,5 méter hosszú hal maradványait a Hula-tó partjánál.


A kép illusztráció

A régészek úgy látják, hogy a Hula-tó partjánál létrejött Natúf-kultúra tagjainak halfogási eszközei kifejezetten hasonlítottak a maira, csak a csontból készült horgokhoz állati vagy növényi eredetű horgász-zsineget rögzítettek.

A  natufiak igen magas színvonalú horgokat készítették, és vékony, de erős zsineget is szőttek hozzájuk. A súlyokkal az általuk szőtt halászhálókat és csapdákat merítették a vízbe.

Vannak kis, kerek, bazalt-, vagy mészkőkavicsból készített súlyok, s hosszabb kövekből faragott darabok is beléjük vésett nyílással a horgászzsinór számára, és találtak nyolcas formára csiszolt mészköveket, melyek a zsinór csúszását akadályozták.


A kép illusztráció

A tanulmány szerint a vízlelőhely hozzájárult az emberi történelem egyik legfontosabb folyamatához, amely a kiscsoportos, vadászó-gyűjtögető életmódtól a nagyobb, állandó közösségekben való letelepedéshez vezetett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved