Mi az ára az ingyenes vírusirtónak?!


Tomi (14éves) - 1 éve

Az internet biztonsága már a létrejötte óta megkérdőjelezhető, így szinte természetes, ha mindenkinek van vírusírtó az eszközein. Ezek közül pedig – mint úgy mindenből – igyekszünk a legolcsóbb, vagy éppen a teljesen ingyenes változatokat választani. Ilyenkor pedig sokakban felmerülhet a kérdés:

Ez is olyan biztonságos, mint a fizetős változatok?

Mai cikkünkben az előző kérdésekre keressük a választ és felsoroljuk az ingyenes vírusírtók veszélyeit, és a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány jobb vírusírtót. Ha érdekel, tarts velünk!

A Quora nevű, a témában indított angol fórumon talált kérdésekre igencsak megosztó válaszok érkeztek. Az oldal válaszolói szerint az ingyenes antivírus programok csupán alap védelmet biztosítanak számítógépünk számára és általában agresszíven hirdetik a fizetős változataikat, és hirdetéseik felugró ablakaikkal terhelik, lassítják a számítógépet, de azért akadtak akik elegendőnek tartják az ingyenes verziókat – de kizárólag biztonságos forrásból telepítve. Utóbbival egyetértek, mert egy

„Az ön gépén 99+ vírust észleltünk! Töltse le ingyenes vírusirtónkat!” felugró ablakból telepítve inkább kapunk vírust, mint vírusirtót.

A KÉRDÉS JOGOSAN FELMERÜLHET: MI IS AZ A BIZTONSÁGOS FORRÁS?

A biztonságos forrás a programot gyártó, forgalmazó cég hivatalos, ellenőrzött oldala. Erről úgy győződhetünk meg, hogy megnézzük a linket, amelyen tartózkodunk. Például, az Avast vírusirtó hivatalos weblapját az Avast.com-on találhatjuk meg és nem a FreeAvastAntiVirusPremium.biz-en. Ha szeretnénk megkeresni egy cég oldalát az interneten, akkor keressünk rá a nevére és kattintsunk az első találatra, a hirdetések után. Fontos, hogy ne az egyik hirdetésre, mert az kamu oldalra is vezethet. Továbbá érdemes lehet megnézni, hogy az URL (link) mellett van-e lakat ikon, persze ezzel is lehet cselezni. Ha még ennél is többet szeretnénk tudni, akkor kattintsunk rá és nézzük meg a céget, aki kiállította ezt az igazolást. Az Avast esetében ez „Avast plc.”. Ez az Avast hivatalos kibocsátója, ha itt más van, vagy esetleg semmi, akkor nagy eséllyel rossz helyen járunk.

Most viszont térjünk át a bizonyított tényekre. Zavaró lehet a valós idejű ügyfélszolgálat hiánya az ingyenes szolgáltatók csomagok esetében. Valóban? Igaz, Google a barátunk és a legtöbb antivírus-cég oldalán kész enciklopédiát találunk, mégis kipróbáltuk az egyik népszerű antivírus-szolgáltatást nyújtó Kaspersky Lab ügyfélszolgálatát, ahol – bár nem volt élő chat és angolul kellett beszélnünk –egy órán belül választ kaptunk. Amelyben a megoldás mellett felhívták a figyelmünket, hogy az ingyenes termékeik támogatása egy speciális fórumon fut, így az e-mailes elérhetőség csak a fizetős változat(ok) ügyfeleinek szól.

Azonban nem szabad azt gondolnunk, hogy csak csillám a szemünkbe minden free vírusírtó, az általunk használtak nagyon alap biztonságot nyújtanak számítógépünknek, azonban mindez akkor ér valamit, ha nagyon körültekintően használjuk, de valljuk be, ez manapság szinte lehetetlen. Az ügyfélszolgálat hiánya mellett sokszor kapunk gyengébb minőséget is, mert amennyiben nem fizetünk valamiért, bizonyára vagy egy alacsonyabb színvonalú szolgáltatást kapunk, vagy esetleg az adatainkkal fizetünk. Ez a csomagok jellemzőinek átolvasásával is észrevehetjük.

Vegyük példának a Bitdefender csomagjait: Az ingyenes verzióban hiányolnunk kell a mikrofonvédelmet, a böngészők nyomkövetőinek tiltását, a jelszókezelőt, a VPN-t, a webkameravédelmet, a fájlok titkosítását és ezt a véget nem érő listát még folytathatnám… Továbbá MacOS-t futtató gépe(in)ket és mobileszközeinket csak a teljes verzióban tudhatjuk biztonságban. És – mint már írtam – ez a valós idejű ügyfélszolgálatra is vonatkozik.

Az adatainkkal fizetünk?!

Ha valami látszólag ingyenes, akkor az nem azt jelenti, hogy valóban az. Ugyanis az ingyenes szolgáltatásokat fenttartó cégek legtöbb esetben adatokat gyűjtenek rólunk, majd azokat eladják hirdetőknek, akik személyre szabott hirdetéseket jelenítenek meg a partnereik szolgáltatásainak használatakor. A számunkra releváns hirdetések megjelenítésével pedig több bevételük lesz, amiből újabb adag adatot vásárolhatnak meg és ez a végtelenségig megy tovább pont úgy, ahogy az előbb leírtam. Nos, ez az ingyenes antivírusok használatával is így történik. Az ÁSZF-ek átolvasására pedig nem mindenkinek van ideje és a folyékony ügyvédnyelv-tudás sem szokásos az átlagembereknél, így erre az egyetlen megoldás, ha fizetünk.

Lassú és lebutított szkennelési teljesítmény

Az antivírus-programok gyakran teljesen átfésülik a számítógépünket, ezt szkennelésnek hívjuk. Az ingyenes vírusirtók szkennelése sokszor nem olyan alapos és lassabb, mint a fizetős társaiké, így előfordulhat, hogy „elkerüli a figyelmüket” egy kisebb-nagyobb kártevő, amely nyugodtan végezheti a dolgát számítógépünkön, így reklámokat jelenít meg, adatokat lop, vagy éppen zárolja azokat. Ezeket a korlátozásokat pedig csak fizetés ellenére oldhatjuk fel.

Elegendő-e a beépített vírusirtó?

A kérdés megválaszolásában Makay József, kiberbiztonsági szakértő és etikus hacker volt a segítségünkre:

„Sajnos az a tapasztalatom, hogy az operációs rendszerek beépített védelmi megoldásai közel sem elegendőek a megfelelő védelem biztosításához és ugyanez mondható el az ingyenes antivírus és tűzfal szoftverekről, amik jellemzően a teljes funkcionalitású, fizetős termékek lebutított változatai. Jelenleg kizárólag a legnagyobb, közismert gyártók (ESET, G Data, Panda, Bitdefender, Avira, Avast és AVG) fizetős internet biztonsági (Internet Security) termékeinek használatát javaslom PC-n, okostelefonon és tableten, ugyanis ezek a védelmi megoldások képesek minket megóvni a jelszavainkat ellopó adathalász weboldalaktól; a fotóinkat, videóinkat és egyéb fájljainkat letitkosító zsarolóvírusoktól; vagy akár a kameránkat is megfigyelő kémprogramoktól.”

A szakértő a válaszához mellékelte a https://makay.net/kibersuli/ oldalt, amit érdemes meglátogatni, ha tanácstalannak érezzük magunkat az internet veszélyeivel kapcsolatban. Kisebb testvéreknek is érdemes elküldeni, ha megkapják az első saját okos készüléküket, hogy kitudakolhassák magukat a net veszedelmeivel kapcsolatban.

Ha pénztárcánk szűkössége miatt, be kell érnünk az ingyenes verziókkal nem árt tisztába lenni. Melyek a jobb ingyenes és fizetős antivírus szoftverek?

Avast Free

Az Avast neve még laikus szemmel is ismerősnek tűnik, ugyanis napjainkban is az egyik legnépszerűbb vírusölő program. Ha pedig azt nézzük, hogy ingyenes legyen, akkor ennél jobbat nem találunk, azonban független antivírus tesztek alapján extrém nagy erőforrásokat igénnyel. Automatikusan felismeri a kártevőket és a már letelepített alkalmazások viselkedését is. Ha a teljes otthoni hálózaton gondokat tapasztalunk, akkor átvizsgálhatjuk vele a teljes otthoni hálózatot is.

Kaspersky Free

A Kaspersky neve kevésbé lehet ismert azok számára, akik nem jártasak a témában, azonban magasan az egyik legjobb szolgáltatást nyújtják. A fizetős változat(ok)hoz képest jelentős lemaradás tapasztalható, nem elérhető a jelszóvédelem, az online vásárlás-védelem, a jelszókezelő és a fájltitkosítás védelme, azonban az Avasthoz hasonlóan teljesíti az alap elvárásokat és kordában tartja a kártevőket.

AVG Free

Az AVG Free is kiváló választás lehet, ha biztonságban szeretnénk tudni eszközeinket. Blokkolja a rosszindulatú e-mail mellékleteket és weboldalakat, vizsgálja a PC teljesítményi problémáit. Azonban a webkameravédelem és a mikrofonvédelem itt is elmarad. Az alap elvárásokat viszont teljesíti.

Fizetős verziókban elsőként a piacvezető ESET Internet Security-t ESET Internet Security-t javasolnám, ami az internetkommunikációnkból is képes kiszűrni a veszélyes tartalmakat.

Malwarebytes Premium

A Malwarebytes Premium is  megfelelő védelmet biztosít. Úgy, mint társai, időben megakadályozza a fenyegetéseket, tisztítja és eltávolítja a rosszindulatú programokat. Ransomware-ek (zsarolóvírusok) és Adware-ek (reklámvírusok) ellen véleményem szerint messze a legjobb!

Bitdefender Total Security

A második leghatékonyabb BitDefender Total Security is kiváló választás lehet, mikrofon- és kameravédelem, online bankolás-védelem, adathalászati figyelmeztetés, adatvédelmi tűzfal, fájl-titkosítás, androidos elérhetőség és ingyenes online támogatás jellemzi.

Összeségében elmondhatjuk, hogy az ingyenes antivírusok lényegesen kisebb védelmet biztosítanak eszközeinknek fizetős társaiknál. Problémát jelenthetnek a reklámok, az adatgyűjtés, az ügyfélszolgálat hiánya, a lerontott, lassabb és kevésbé erős teljesítmény és a felugró frissítési ajánlások.

Azonban fontos, hogy tudjuk, alap, körültekintő használat mellett ezek is megfelelő védelmet nyújtanak.

Makay József kiberbiztonsági szakértőtől megtudhattuk, hogy a készülékekbe épített antivírus programok és tűzfalak nem nyújtanak teljeskörű védelmet, így tanácsos előfizetni egy komolyabb programra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved