Néznivaló sorozattippek nyári szünet idejére


Miss Úszósapka (15éves) - 6 hónapja

Cikksorozatunk előző részében öt kedvencünket mutattuk be, köztük klasszikus Netflix- és Apple TV sorozatokat, ebben az epizódban pedig három Apple TV műsorán fellelhető sorozatot ajánlunk. 

Amennyiben unod már a sorozatokat akár a stílusuk miatt, vagy mert könnyen függővé válsz, less fel a magyar színházak honlapjaira, a önkéntes karanténban való tekintettel igen jó minőségű felvételeket tettek elérhetővé a előadásaikról. Nem olyan intenzív az élmény, mint amikor élőben nézed, de a kultúra képernyőn is kultúra. Akik pedig megnézendő, szórakoztató vagy elgondolkodtató sorozatok után kutatnak, íme pár tipp:

The Morning Show:

Az Apple TV Golden Globe-ot is nyert (eddig 2 évados) minisorozata, egy népszerű reggeli tévéműsor stábját és életét kíséri végig, miután a metoo botrány rájuk is lesújtott, és sztárműsorvezetőjük kirúgását követően Jennifer Aniston mellé a szókimondó riporternőt alakító Reese Witherspoon kerül a megüresedett műsorvezetői székbe. 

Mivel a kirúgott műsorvezető nem egy Harvey Weinstein, maga sem érti, mi áll a háttérben, és kétségbeesésében még utódjától is segítséget kér az igazság feltárásához. A botrány közepette a különböző visszaemlékezések, elejtett megjegyzések, kiszivárgó tények kirajzolják a metoo mozgalmak legnagyobb problémáját, történetesen, hogy ebben az értékvesztett és erkölcsi támpontokat nélkülöző (média)világban már senki nem tudja, valójában mi számít jóvátehetetlen bűnnek és mi felett lehet átsiklani megértő fejcsóválással.

Szép lassan rájövünk, szinte lehetetlen objektívan megítélni, hogy egy-egy szó vagy tett helyénvaló-e, hiszen ami valakinek csak egy gonosz megjegyzés vagy egy aprócska flört, az másoknak a karrierjét és életét döntheti romokba. Hihetetlenül árnyaltan fest képet a sorozat a média tartalmi válságáról is, rávilágítva, hogy ami népszerű és nézett, az nem biztos, hogy értékes is, így gyorsan devalválódik, hosszú távon pedig csak az alapos és hiteles tartalmak tudják majd garantálni a stabil nézőszámot. Ennek bizonyítása azonban már a következő évad megalkotóira vár.

Amazing Stories:

Szintén az Apple TV Spielberg-fémjelezte szériája, az időutazás témakörében csokorba gyűjtött (eddig 5), egymástól független történettel. Az egyikben egy amerikai világháborús pilóta egy átjárón keresztül napjainkba csöppen, egy másikban egy kamasz futóbajnok meghalt barátnője szellemét hallja mikor fut, a harmadikban egy házfelújításokkal foglalkozó férfi, aki egyébként sehogy nem találja a helyét az életben, egy vihar okozta elektromos zavar miatt csöppen vissza a múltba, ahol beleszeret a felújítandó ház egykori tulajdonosának lányába.

Mivel ezek az epizódok rövidebbek és a sorozatműfaj miatt gondolom tucatgyártásban is készülnek, történetkerekítésben és kidolgozottságban nem érnek fel a Spielberg-kasszasikerek színvonalához, de kellemesen szórakoztatóak, és mivel nem összefüggőek az epizódok, komolyabb függőséget sem okoznak.

A Dickinson:

 Szintén Apple TV.sorozat, bár kosztümös széria, és egy vénkisasszonyként meghalt amerikai írónő, Emily Dickinson életét dolgozza fel, tehát naív szülők számára biztonságosnak tűnhet, de én mondjuk 16+ -osnak mondanám, másrészről viszont az Apple egyik legnépszerűbb sorozata, és pont a fiatalabb korosztálynak készítve.

A zenék modernek és remekül válogatottak, a karakterek egyáltalán nem hétköznapiak, a vágás és történetmesélés lendületes. Komolyan, ha a Wikipédia életrajzai alapján kéne kiválasztanom egy írót, akinek az életéről sorozatot forgatok, tuti nem Emily Dickinson lett volna, bár könnyen lehet ez az én műveltségem hiánya is: 

A lány egész életében el sem mozdult a szülővárosából, és szakadatlanul írt, de csak a fióknak. A sorozatban ezzel együtt is egy megunhatatlan karakter, bizarr viszonyokkal, családdal, barátokkal és látomásokkal megáldva.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved