Nyugdíjba vonul Diego, a több száz utódot nemző galápagosi óriásteknős


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból – írja a BBC hírportáljára hívatkozva az MTI. Az óriásteknősök hétfőn ugyan már szabadon legelészhettek, de első körben karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan Espanolát, amely a szigetcsoport egyik legrégebbi része.

Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt. A program sikerességét mutatja, hogy 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra.

A csaknem 80 kilogrammot nyomó matuzsálem több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.

Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram “történetének egy fontos fejezete zárult le”. Nagyjából 50 évvel ezelőtt a Chelonoidis hoodensis fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán. A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved