Sikeres költések a legveszélyeztetettebb fészkelő madárfajunknál


kidsnews (127éves) - 3 hónapja

A széki lile állományának nagy része Eurázsia és Észak-Afrika tengerpartjain és sós tavain költ, Magyarországon az egyik legveszélyeztetettebb fészkelő madárfaj, a megfigyelések szerint már csak néhány pár jelenik meg nálunk évente.

Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

A széki lile meglehetősen apró, átlagos testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 42-45 centiméter, testtömege 39-56 grammot nyom. Felismerhető a nyakoldalon lévő foltról, ami a mellén nem ér össze. A hím tarkója vörhenyes barna, fehér homlokát felülről fekete tollak szegélyezik, a tojó ennél egyszerűbb, fakóbb színezetű.

A talajon mozgó rovarokat, pókokat vagy a sekély vízben nyüzsgő apró gerinctelen élőlényeket fogyasztja. Sok más madárfajjal ellentétben a földön fészkel, így fészekalja folyamatos ragadozóveszélynek van kitéve, ezért a  magas, sűrű növényzettel borított területek nem alkalmasak széki lile költésének, kifejezetten fontosak  a legeltetett, rövidre rágott füvű területek, ahol a kültéri állattartás megteremti a költésnek a kedvező feltételeket.

Hazánkban a széki lile országos állománya még a 10 párt sem éri el, napjainkra már csak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén költ rendszeresen, a Fertő-tónál ritkán, alkalmi fészkelései figyelhetők meg. Ezért különösen örvendetes, hogy idén már több fiókáról van észlelés a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Kiskunsági Nemzeti Park. Fotó: KNPI/Bárdos Tibor, a kézben tartott pelyhes fióka KNPI/Sápi Tamás.

2017 Kidsnews | All rights reserved