Sorozatfüggőknek part 1: 5 gimis sorozat, amit meg kell nézned


Földi Anna (17éves) - 8 hónapja

Abban szerintem mind egyetérthetünk, hogy a sorozatok szerves részét képezik az életünknek. Rengeteg műfaj, megannyi téma. A szerelmestől a humoroson át egészen a hátborzongatóig. Most a 2000-es évek lerágottnak hitt csontját fordítom meg, hogy lásd: botrányokból sosem elég. Íme 5 sorozat tele izgalmakkal, pletykákkal, viszályokkal, kínos pillanatokkal, cseppet sem tizenévesnek látszó gimisekkel, megannyi botránnyal és hosszú évadokkal. Ahogy szeretjük. Vess rájuk egy pillantást és ne agyalj annyit. Talán az egyik lesz az új kedvenced! Kezdjük is:

Pletykafészek/Gossip girl

Az amerikai drámasorozat a Manhattanben élő elit botrányairól szól, amelyről a mindentudó blogger, Pletykacica számol be. Hatalmas port kavar Serena van der Woodsen internátusból való visszatérése a magániskolába. Nem mindenki örül visszatérésének a rejtélyes eltűnése okán, Blair, legjobb barátnője is csak addig várja tárt karokkal, míg ki nem derül egy titok a múltból.

5 évadon át követhetjük figyelemmel az upper east side-i fiatalok izgalmas és titkokkal, botrányokkal teli életét.

Személyes tapasztalatom: Ugyan néhány évet csúsztam a megnézésével, de együltő helyemben daráltam le az egész sorozatot. Aki szereti a drámákat, a titkokat, a botrányokat, az nagyon fogja élvezni.

Kellőképpen humoros és komoly, tökéletesen bemutatja, hogy a tetteknek márpedig vannak következményei. Jó volt látni a szereplők jellemfejlődését, és a kikapcsolódás mellett levonni sok-sok tanulságot. Időnként felfedezhetjük benne a saját sulis viadalainkat.

Van egy-két szépséghibája, például számomra nem mindig volt egyértelmű és követhető, hogy ki kit és miért utál éppen, elvétve még indokolatlan helyzetek is vannak benne. Az utolsó évadot egy cseppet túlhúzásnak éreztem, de összességében nagyon tetszett. Mégis melyik sorozat lehet teljesen tökéletes? (A mandalorit leszámítva)

Végül is azt érzem, hogy ez egy egyszernézős sorozat, de annak tökéletes. Figyelem: függőséget okoz!

Kínos/Awkward

Az amerikai komédia-dráma sorozat egy átlagos tinédzser, Jenna Hamilton életét mutatja be, a lány küzdelmeit a felnőtté válás, a tapasztalatszerzés, az önmegismerés és önfejlesztés útján. A gimnáziumban sok nehézséggel és kínos helyzettel néz szembe Jenna, miután saját kétbalkezessége miatt hirtelen a figyelem középpontjába kerül. Miközben igyekszik jó barát és barátnő lenni két fiú között kell döntenie, családi gondokkal kell megküzdenie és megtalálnia a számára megfelelő utat. 

5 évadon át figyelhetjük fiatalkora történéseit, amiket privát blogjában rögzít.

Személyes tapasztalatom: Talán ez volt az egyik leginkább tanulságos sorozat, amit eddig láttam. Jenna sok tulajdonságában, gondolatában, tettében, döntésében szinte kivétel nélkül magamra ismertem. Bár maga a történet és a szereplők mind hétköznapiak, mégis úgy találták ki a sorozatot, hogy mindenki magára találjon benne, ettől lesz olyan érdekes. Itt is jó volt látni a szereplők jellemfejlődését, és végig úgy éreztem, hogy én is együtt fejlődök velük.

Szépséghibát nem tudnék mondani. Tele volt fordulatokkal, néha én éreztem magam kellemetlenül. Az érzések remekül átjönnek. Biztosan meg fogom nézni még egyszer a jövőben!

Riverdale

Az amerikai tinidráma, melynek alapja az Archie Comics képregénysorozat, a Riverdale nevű kisváros életébe enged betekintést. Főszerepben Archie Andrews, Betty Cooper, Jughead Jones, Veronica Lodge, Cheryl Blossom és barátaik, valamint szüleik vannak.

A várost érintő tragikus haláleset után egyre több és több titokra derül fény, a fiatalok olyan személyekről tudják meg a szörnyű igazságot, akikről azt hitték, hogy igazán ismerik őket. A sorozat eddigi 4 évadjának izgalmát a társaságra nehezedő titkok és azok kiderülése adja.

Személyes tapasztalatom: Kellemesen csalódtam a sorozatban. A történet izgalmas, tele csavarokkal. A szereplőket hamar meg lehet kedvelni, idővel azokat is, akik eleinte nem annyira szimpatikusak. Jó volt látni, hogy különböző hátterű és múltú személyek milyen személyiségfejlődésen mehetnek keresztül. Igazán együtt lehet érezni a szereplőkkel és teljesen bele tudja élni magát az ember.

Negatívumnak tartom, hogy nem mindig estem tőle transzba az aktuális évad végéig. Ezt betudom annak, hogy talán nem egészen az én érdeklődési köröm.

Elviseltem volna benne több fordulatot, vagy legalább kevesebb előre látható eseményt. Néha szörnyen kiszámítható, vannak részek, melyek eléggé vontatottak. De többségében nagyon élveztem. Nem gondolom, hogy megnézném újra, de egyszernézősnek ez is tökéletes.

Én még sosem…/Never have I ever

A 2020-as tinidráma egy tizedikes indiai származású amerikai lányról, Deviről szól. A még feldolgozatlan gyász ellenére igyekszik jobb ember lenni, menővé válni az iskolában. Eközben sokat kell tanulnia a barátságról, megismerkedik a szerelemmel, de mindenek előtt szembe kell néznie a múlt fájdalmaival.

Az első évad április 27-én vált elérhetővé a Netflixen.

Személyes tapasztalat: Még aznap megnéztem az egész évadot, hogy streamelhető lett. Szerintem telitalálat a sorozat, ami egyébként Mindy Kaling fiatalkori élményein alapul. Együtt nevettünk, együtt sírtunk a szereplőkkel. Igazán megható, de ugyanakkor tanulságos és humorosan mutatja be fiatalkorunk apró és súlyos nehézségeit.

Igazából semmi negatívat nem találtam benne, ami miatt ne várnám lélegzetvisszafojtva a második évadot!

Ragnarök

A sorozat a norvég mitológiát a jelenbe helyezi és egy új megvilágításban mutatja be a Ragnarök mint az istenek és óriások végső harcát jelentő világvégét. Egy modern harc a jó és rossz emberek között.

A mitológiában a már jól ismert Thor az emberek és az igazság védelmezője volt. A Netflix sem titkolja előlünk, hogy Thor erejét egy nehéz természetű fiú birtokolja.

Főszerepben Magne, aki családjával visszaköltözik Edda csendes kis falujába, és a Jutul-család tagjai, akik birtokolják a Jutul Műveket. A fiú az eddai középiskolában is sok nehézségbe ütközik, mikor olyan dolgokról szerez tudomást, amit egyesek inkább mélyen elásva tartottak volna. Titkok derülnek ki, a modernkori globális problémák kerülnek terítékre.

Személyes tapasztalatom: A megszokott Thor-filmektől eltérően jó volt látni egy kisebb költségvetésű, átlagemberekre szabott történetet. Az események eléggé kiszámíthatóak, van, ami túl gyorsan történik, mégis nagyon mély tartalommal bír. Az istenek és óriások, tehát a földet védő és pusztító emberek szembenállását tökéletesen mutatja be. Lehet vele azonosulni, tanulságot pedig ér levonni!

Ahogy a legtöbb jó sorozatnál, úgy ennél sem lehetett kirobbantani engem a fotelből, míg egy este alatt le nem daráltam az egészet.

Nem gondolom, hogy ismét megnézném a jövőben, a megvalósítás enyhén esetlen, de az üzenet, melyet próbál átadni igazán megéri azt a kb. 4 és fél órát. A második évadot pedig kíváncsian várom.

Összességében mind az öt sorozatról csak azt tudom mondani, hogy örülök, hogy megnéztem. Csak ajánlani tudom őket! Remélem találtál olyat közöttük, amit még nem láttál és felkeltette az érdeklődésed!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved