Több mint egymillió ellopott műtárgyat keres az olasz csendőrség művédelmi egysége


Kovács Barna (18éves) - 5 hónapja

Olaszország a műkincsek egyik hazája, ehhez kétség sem fér, ám sajnos ez nem csak a turistáknak és műkincskedvelőknek lehet fontos, hanem azoknak is, akik műkincsrablásból szeretnének plusz jövedelemre szert tenni.

Olaszországból ellopott ókori szobrokat, ritka könyveket, Rafaello és Van Gogh festményeit kutatja az olasz csendőrség művédelmi egysége, a Tpc. Ismerősen csenghet a nevük, ugyanis ők azok, akik nemrég megtalálták az ismert graffitiművész, Banksy egyik alkotását, melyet a párizsi Bataclanból loptak el.

Az 1969-ben alapított egység tagjai a katonai karrier mellett képzett művészettörténészek, régészek, műértők. Alapításuk óta mintegy hárommillió ellopott műkincset találtak meg.  

Az első jelentős “zsákmánynak” 1975-ben Raffaello A néma című festménye számított, amelyet Urbinóból loptak el más művekkel együtt. Erről a képről mondták azt a szakértők, hogy atomháború esetén elsőrendűnek számít a mentése – idézte fel Roberto Riccardi a Tpc vezetője.

A képet egy svájci adásvételen sikerült visszaszerezniük a művédelmi egység embereinek. A csapat tagjai műgyűjtőnek tüntették fel magukat, és az adásvételen leplezték le a képrablókat. “Jelenleg 1,3 millió Olaszországból ellopott műkincset keresünk. Szerepel közöttük antik szobor, kézirat, reneszánsz festmény, bélyeg, érme is” – mondta Riccardi.

Nem csoda, hogy ennyi műkincs kerül bűnözők kezére, ugyanis az illegális nemzetközi műkereskedelem a harmadik legjövedelmezőbb a kábítószer és a fegyverkereskedelem mögött, évi hatmilliárd dolláros a forgalma. A műtárgyakat általában megrendelésre lopják el.

Riccardi kijelentette, hogy nincs ország, amely ne lenne érintett az illegális műkincskereskedelemben.

Olaszországból továbbra is az ókori sírokból előkerülő műkincsek a legkeresettebbek, melyeket a sirrablók továbbra is a régi módszerrel tulajdonítanak el.

Nappal fúrással kutatják fel a sírokat, majd éjjel kiássák őket. “Megtörtént az is, hogy értesültünk egy tervezett lopásról, és az eredeti Brügelt hamisítvánnyal helyettesítettük, a tolvajok nem is vették észre mit emeltek le a falról” – számolt be a Tpc vezetője. Jelenleg a legkeresettebb műtárgy egy Caravaggio festmény, melyet 1969-ben loptak el a szicíliai Palermóból. Nem kizárt, hogy az eredeti vásznat feldarabolták, és úgy értékesítették.

“A kulturális diplomácia katonáinak tartjuk magunkat, mi nem a háború istenét, Marsot, hanem Vénuszt szolgáljuk. A mi érdemünk például, hogy visszatért Olaszországba a New York-i Metropolitanból az az etruszk váza, amely a hetvenes években tűnt el Olaszországból, és a múzeum egy millió dollárért vásárolt meg” – tette hozzá Roberto Riccardi.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved