A Keresztapa büszke lenne – interjú a Budapest Bike Maffia alapítójával


Tigirl (16éves) - 10 hónapja

A diákok körében főleg a “+1 szendvics” programról ismert jótékonysági szervezet, a Budapest Bike Maffia az új koronavírus okozta helyzet alatt sem tétlenkedett. Havasi Zoltán alapítóval beszélgettünk a szervezetről, programokról és a rászorulókról.
Ha esetleg épp elvesztenéd az emberiségbe vetett hitedet ebben a felfordulásban, vagy ha szükséged lenne egy kis felüdülésre, szívmelengetésre, mindenképp ajánlom ezt az olvasmányt, hisz embertársaink a köztudatba kerülés nélkül is csodálatos dolgokat visznek véghez. 

Honnan jött az ötlet a BBM megalapítására? Milyen utat kellett bejárnotok?

Én korábban marketing területen dolgoztam grafikusként és úgy éreztem, hogy társadalmilag nem vagyok elég hasznos. Már a BBM megalapítása előtt is volt, hogy odamentem hajléktalanokhoz beszélgetni, kíváncsi voltam, hogy mennyi esélyük van szorult helyzetükből kijutni.

Szomorúan kellett konstatálnom, hogy ez erősen a nullához konvergál, ami nagyon dühített. Sokáig pattogtam és forrongtam magamban, hogy “valaki csináljon ezzel valamit”, mígnem rájöttem, hogy a “valaki” nem egy létező fogalom, így ha változást szeretnék, nekem kell lépnem.

Végül 2011-ben alakult meg a BBM csupa jó fej bringás arccal, első projektünk pedig karácsonyi meglepetés volt a hajléktalanoknak. Két héttel az akció előtt hoztuk létre a weboldalt bbm.hu címmel, plusz egy facebook oldalt, budapest bike maffia néven – már akkor meglepően sok, illetve jó reakció érkezett a rokonlelkű emberektől.

Kilenc év alatt sikerült nagyjából kitapasztalni, hogy lehet megérinteni és érzékenyíteni az embereket, hogyan lehet elérni, hogy ez az ügy másoknak is fontos legyen. Azonban mindez nem ment könnyen, négy évnek kellett eltelnie, mire egy ilyen szuper csapat összejött, és én is megtanultam jótékonysági szervezetet vezetni, hiszen korábban sose csináltam ilyet.
Felmerülhet a kérdés, hogy állami támogatás nélkül, lényegében csak a civilek és cégek  segítségével nehezített pálya-e egy ilyen szervezet működtetése.

Én azt vallom, hogy ha a megfelelő “piacot” megfelelően szólítjuk meg, akkor sikerülhet.

Hol találjátok meg a rászorulókat?

Először pofonegyszerű dolgunk volt, mert kimentünk az utcára és ott voltak a nagyobb tereken, csomópontokon. Amikor jobban beindult a projekt, és annyi adomány érkezett be, hogy nem tudtuk egy éjszaka kihordani őket, bevittük az intézményi ellátásba, ahol sok ezer emberrel találkoztunk, akikről az átlagember nem is tudja, hogy ugyanúgy hajléktalanok.

Milyen kapcsolatotok van a hajléktalanokkal?

Abszolút emberi: mi ezt az egészet halál lazán csináljuk, simán lepacsizunk velük, poénkodunk, röhögcsélünk, hiszen így érzik ők is azt, hogy közénk tartoznak, ugyanúgy emberek.

Egyszer kicsúszott a lábuk alól a talaj, és sajnos egy olyan szisztémában élünk, ahol szinte nincs lehetőség egy ilyen helyzetből kimászni. Érdemes beszélgetni velük az életútjukról.

Igencsak meglepő, félelmetes dolgok derülhetnek ki: orvosok, tanárok is simán kerülhetnek utcára. Csupán sajnálkozással nem lehet rajtuk segíteni.

A diákok számára leginkább releváns programotok a +1 szendvics, amikor is a hét egy adott napján készülünk egy extra szendviccsel és azt az iskolákban leadhatjuk a rászorulóknak. Mi történik ezután?

Kezdetben mi gyűjtöttük össze és szállítottuk teherbringákkal a felajánlott kaját, mostanra viszont annyi adomány van, hogy kellett vennünk egy autót és muszáj alkalmaznunk egy futárt is napi 4-5 órában. Az iskolák között el van osztva, hogy melyik intézményben melyik napon folyik a gyűjtés, a futárunk elmegy, összegyűjti és elszállítja a melegedőkbe.

A +1 szendvics volt egyébként az egyik első projekt, én magam találtam ki abból a felvetésből kiindulva, hogy hogyan lehet egy apró gesztusból hatalmas segítség. Kiírtuk a Facebookra a felhívást, egy hónap alatt 36 iskola jelentkezett, mára 45-re nőtt ez a szám.

Éves szinten 50-60 ezer adag étel gyűlik össze a programból, ami az állami támogatás mellett is óriási pluszt jelent.

Lehet iskolán kívül, csak diákként csatlakozni a programhoz?

A +1 szendvics mellett alakul a +1 extra nevű kezdeményezésünk, ami terveink szerint szeptemberben fog indulni, célja az iskolák bevonása lesz nem csak az ételadomány terén.

Milyen akcióitok, terveitek vannak a koronavírus idejére?

A járvány miatt most három projektünket kellett szüneteltetni: a Vitaminkommandót (amikor összegyűlünk szendvicseket készíteni és bringával osztjuk a város hajléktalanjainak), az Ételmentést (amikor melegételt juttatunk el a rászorulóknak) és sajnos a +1 szendvicset is. Ennek köszönhetően viszont szabadultak fel energiáink, úgyhogy ráálltunk a vitamin gyűjtésre:

VitaminBoom! nevű akciónkat hirdettük meg. Egy cég segítségével hatalmas mennyiségű multivitamint sikerült az ellátásba juttatnunk. Emellett pénzt is gyűjtöttünk, amiből szappant, papírzsebkendőt és tartós élelmiszert vásároltunk.

A helyzetnek megfelelően a szociális ellátás is átalakult, sokkal több helyre és ételre van szükség a szállókon. Jó, ha napi egyszer kapnak melegételt ezek az emberek. Pontosan ezért terveink között szerepel a vendéglátóipari kollégákkal való összefogás, hogy ún. “fehér konyhákban” (a járványügyi előírásoknak is megfelelő, erre engedélyezett helyen) tudjunk főzni az ellátásnak.

Kik szoktak részt venni a programokban és milyen visszajelzéseket szoktatok kapni tőlük?

Általában a 20-30 éves generáció a fő kedvelőnk és valóban a fiatalok megszólítása a célunk, hiszen csak így lehet bármiféle társadalmi szintű változást generálni. Az egyetlen probléma, hogy nem mindig látom – főleg a diákokon –, hogy nagyon képben lennének vele, valójában kik vagyunk és mit csinálunk.

Ezt próbáljuk az iskolai előadócsoportunkkal kiküszöbölni, de nyilván az ő kapacitásuk is véges, pláne, hogy minden dolgozónk önkéntes, vagyis van emellett “rendes” állása is.

Negatív véleményt egyébként nem szoktak megfogalmazni, sokakban csak a “maffia” szó kelthet ellenérzést, de pont ez a lényege: azt szeretnénk sugallni, hogy nem szabad elsőre, akár csak egy név alapján ítélni, hiszen okozhat meglepetést, ha a címke mögé nézel.

Hogyan lehet valakiből “családtag”? 🙂

Ez nem egy zárt rendszer. Ha valaki kedvet kap a dologhoz, eljön egy eseményünkre, ahol közvetlenül érzékelheti a tevékenységünket és ha megtetszik neki a csapat, csatlakozhat, még közösségi szolgálati órákat is tudunk igazolni. Alapesetben az összejöveteleknek van egy konkrét ideje és helye – erről előtte emailben, telefonon tájékozódhat a kedves érdeklődő.

Mi, az olvasók, miben tudnánk Nektek segíteni?

A legnagyobb segítség az lenne, ha elkezdenének agyalni projektötleteken, kreatív megoldásokat találnának ki, hogy változtatni tudjunk a helyzeten.

Nem a világot kell megváltani, csak apránként kicsit jobbá tenni. 🙂

Például ha csatolsz a +1 szendvicsed mellé egy kis pozitív üzenetet, idézetet, versikét vagy rajzot, mosolyt csalsz az egyébként gondterhelt és kétségbeesett arcokra. A mentális segítségre is hatalmas szükség van.

Ezek az önzetlen kezdeményezések az én arcomra is mosolyt csaltak. Jó érzés tudni, hogy ennyien vannak, akik nem csak pampognak, hanem cselekednek és példát mutatnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved