A megszokotznál kétszer nagyobb fényű és energiájú szupernóva-robbant


Sz Marci (15éves) - 11 hónapja

Hogyan kell elképzelnünk egy szupernóvát?  A kérdés  bután hangozhat, és annyival elintézhetjük, hogy úgy, mintha felrobbantanánk egy nagy kézigránátot, vagyis a szupernovák a Világegyetemben zajló legnagyobb energiájú robbanások egyike.

De ez korántsem ilyen egyszerű. Márcsak, ha a méreteket nézzük sem. A legtöbb szupernóva robbanás során a Napunknál sokkal nagyobb tömegű égitestek “robbannak” fel.

Egy kézigránátnak van egy lökéshulláma és utána nem marad semmi. (ami nem teljesen igaz, ugyanis anyag nem vész el). Egy csillag ledobja külső köpenyét és a benne lévő anyag általában gömb alakban tágulni kezd. És ez akár hónapokig is eltarthat, és ezt követően a csillag fekete lyukká alakulnak.

Tehát szupernóva robbanás hatalmas tömegű csillagok összeomlásakor következik be.

Ezen robbanásokat három főbb csoportra osztjuk (Ia, Ib, Ic), és fontos tudnunk, hogy ezt nem egy földön észlelhető robbanásként kell elképzelnünk. Ezek robbanások a kezdetüktől akár több hónapig is tarthatnak. Egy átlagos robbanás luminozitása (az az érték, amely megmutatja, hogy meghatározott időtartam alatt mennyi sugárzást bocsájt ki) még hónapokig olyan méreteket ölt, mint egy egész galaxis. Így könnyebben el tudjuk képzelni, hogy milyen mértékű egy ilyen robbanás. 

Az Independent tudományos folyóirat beszámolói szerint galaxisunktól mintegy 4.6 milliárd fényévnyire lévő csillagrendszerben a megszokottnál kétszer nagyobb fényű és energiájú szupernóva-robbanás következett be.

Ez a csillagrendszer eddig nem kapott különösebb figyelmet és sajnos egy darabig még nem is tudjuk vizsgálni, ugyanis a fény miatt nem látni a galaxis többi részét. A műveletet az ALMA (Atacama Large Millimeter Array) teleszkóprendszer leállása is lassítja.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Independent

2017 Kidsnews | All rights reserved