Ami a szcientológiát fűti – interjú Dudás Diána exszcientológussal


Kovács Barna (19éves) - 1 éve

Akik a szcientológiát korábban csak Tom Cruise hollywoodi sztár hóbortjának vagy egy távoli és kétes amerikai „kamuegyháznak” tartották, néhány éve meglepődve nyerhettek betekintést valamilyen szinten a hazai szcientológia működésébe és módszereibe, hiszen vezető hír volt, hogy rendőrök lepték el a magyarországi központi épületüket. Adatokkal való visszaélés miatt nyomoztak, a házkutatás során rengeteg dosszié került elő, melyben a tagok személyes adatait tárolták, továbbá úgynevezett e-métereket is találtak.

“Az auditálás egy e-méter („elektropszichométer”) nevű, leginkább galvános bőrreakciót mérő készüléknek tűnő műszer bevonásával történik, melyet az alany megfog, és közben az auditor kérdéseket intéz hozzá.”

– olvasható az Adatvédelmi Hatóság (NAIH) határozatában, mely (miután az ügy lezárult) 12-12 millió forintos bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra, és a Magyarországi Szcientológia Egyház Központi Szervezetre.

Ezek tények, azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a „szcientológia egyház” elnevezésű vallási egyesület micsoda.

„A Szcientológia egy Egyesült Államokban bejegyzett vallás, amelyet L. Ron Hubbard fejlesztett ki, és amely az ember valódi szellemi természetének és önmagához, családjához, csoportokhoz, az Emberiséghez, minden életformához, a fizikai univerzumhoz, a szellemi univerzumhoz és a Legfelsőbb Lényhez való viszonyának teljes és biztos megértéséhez kínál pontos útvonalat. (…)

A Szcientológia legvégső célja az igazi szellemi felvilágosodás és szabadság.” – olvasható a Magyarországi Szcientológia Egyház weboldalán. A bírálói szerint azonban, a szcientológia nem más, mint egy vállalkozás, melynek legfőbb célja, hogy minél több pénzt csikarjon ki a tagjaiból.

De mi az igazság? 

Erre nem fogunk választ találni, de megismerhetjük Dudás Diána véleményét, aki öt évig volt az szcientológia egyház tagja. Élményeit, tapasztalatát megírta egy könyvben, melynek címe Az én szcientológia sztorim. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Hogyan tudnád néhány mondatban összefoglalni a véleményed a szcientológia kapcsán?

Az én személyes tapasztalataim alapján a szcientológia önfejlesztési tréningeket és kétséges hatású, tudományosan nem igazolt terápiákat értékesítő multinacionális vállalkozás.

Ahogy a könyvemből is kiderül, nem azt érzékeltem, hogy a vallási és egyházi elemek valóban vallási célokat szolgáltak volna.

„Az üzemanyag, ami a szcientológiát fűti, az emberek lelkében és pénztárcájában van.”

Könyvedben azt írod, egy személyiségteszttel tudtak veled kapcsolatot létesíteni. Hogyan találtál rá erre?

Én egy MLM (Multi-level marketing vagy network marketing. Közvetlen értékesítés, főként ismerősök felé – szerk.) cégen belül dolgoztam, ami tele volt szcientológusokkal, bár én ezt ekkor még nem tudtam.

Az egyik vezetőm átküldött egy oldalt, ami a most is üzemelő tesztkozpont volt. Ez egy online kitölthető személyiségteszt, amit én érdekesnek találtam. Miután kitöltöttem, rövidesen hívtak, hogy megvan az eredmény, személyesen ki is értékeli nekem valaki. Elmentem a kiértékelésre, ahol egy – amit akkor még szintén nem tudtam – auditor elmagyarázta, hogy mi lett a teszt eredménye. Javasolt egy-két könyvet, valamint egy tisztítókúrát.

Erre el is mentem, továbbra sem tudtam, hogy bármi köze van az egésznek a szcientológiához. A legelső alkalommal, fedeztem fel, hogy ki volt írva az épület homlokzatára, hogy szcientológia. El is kezdtem kérdezősködni, hogy ez akkor most mi, de azt mondták, hogy ne foglalkozzak vele. Körülbelül egy hónapig tartott a méregtelenítő, ez alatt az idő alatt ők gondoskodtak arról, hogy rendszeresen megszólítson, érdeklődjön felőlem valaki. A tisztítókúra után körülbelül egy héttel már szcientológus voltam.

Ez az a méregtelenítő program, amit a drogelvonóikon is használnak, és amiről Zacher Gábor azt nyilatkozta 2016. júliusában, hogy: „ez a kezelés nemcsak, hogy a sarlatánság kategóriájába tartozik, de kimeríti a szándékos veszélyeztetés bűnügyi fogalmát is!”? Hogyan lehetséges, hogy ez a kezelés még elérhető bárki számára?

Ez hivatalosan nem egy orvosi kezelés, hanem egy vallási szolgáltatás.  A szcientológia szerint ahhoz, hogy szellemileg magasabb szinteket is el lehessen érni, az első lépés az, hogy a testet minden méregtől meg kell szabadítani. Viszont a kúra kommunikációjában laikus számára ez egy méregtelenítő program, engem ezzel tudtak megfogni.

Azt írtad, hogy nem tudsz haragudni a szcientológusokra, hiszen egyikük sem lát tisztán. Kifejtenéd, hogyan érted ezt?

 Úgy gondolom, hogy a szcientológiához való tartozással elveszted az objektivitásod. Ez egy zárt kör, amelyben nincs helye a kritikus hangoknak sem belülről, sem kívülről. Bármilyen magasra is jutsz a szervezeten belül, egy zárt rendszer része vagy, ennek az összes hátrányával, aminek okán egyre jobban torzul a személyiség és az értékrendszer. Változik, hogy mi az, ami fontos, mit akar az ember elérni. Ahogy felfelé jut az ember, folyamatosan változnak a célok. Mindig van következő lépés.  

Könyvedből úgy vettem ki, hogy a tagoknak nem szabad az interneten szcientológiával kapcsolatos cikkeket olvasnia, erről tudnál néhány szót mondani?

Bármennyit nézegethetik ezeket a tartalmakat, csak bűnnek számít, emiatt egyre többet kell úgynevezett etikai kezelésre menniük. A szcientológiában a legtöbb bűn miatt – így a szcientológiát rossz színben feltüntető tartalmak fogyasztása esetén is – ilyen kezelésre kell menni, ami súlyos pénzekbe kerül. Nem is lehet megúszni, hogy ezek kiderüljenek, hiszen ahhoz, hogy magasabb szinteket érjenek el a szcientológusok, auditálásra kell menniük, ahol ellenőrző kérdéseket is kapnak azzal kapcsolatban, hogy betartották-e a szabályokat. Ezt a legtöbben nem merik megkockáztatni.

Azt írtad a könyvedben, hogy míg a szcientológia tagja voltál, azt gondoltad, hogy a tananyagok jók, csak köréjük épült egy kapzsi, rosszul működő rendszer. Ezt ma is így gondolod?

Amit én jónak látok benne, az megtalálható számos más metódusban is, csak én korábban nem találkoztam vele. Most már tudom, hogy ha nem a szcientológiát találom meg, hanem valami más módszertant, akkor ott találkozom ezekkel az információkkal.

Szcientológia templom Wasinghton

Mikor elmentem a szcientológia magyarországi központja mellett, be volt fátyolozva az összes üveg, ami elég szokatlan bárki számára.

Régen be lehetett látni. Az lehet az oka, hogy olyan eljárásokat alkalmaznak, amik kívülálló szemével nagyon furcsák. Ez egy teljesen más világ, vannak olyan feladatok, amik idegen szemmel nagyon ijesztőek. Van, amikor üvöltözni, és szinte már verekedni kell. Vannak szobák, amik ki vannak bélelve, hogy ne lehessen hallani kívülről, ahogyan bent szitkozódsz. Van, hogy leültetnek az emberrel szemben egy plüssbabát, és azzal kell beszélgetni. Velem is volt olyan, hogy úgy kellett gyakorolnom az auditálást, hogy leültettek velem szemben egy nagy babát, és hozzá kellett beszélnem.

Te egy nagyon rossz időszakot követően léptél ki, amikor nagyon rosszul lettél és folyamatosan szorongtál. Ez mennyire jellemző?

Külföldön azért vannak erre példák, de én a bentlétem alatt nem hallottam ilyenről. Mindenki követi a lépéseket. Én akkor szálltam ki, amikor teljesen a padlóra kerültem, mind anyagilag, mind mentálisan, és elkezdtem gondolkodni azon, hogy hogyan tovább. Hatalmas nyomást helyezett rám, hogy teljesítenem kell folyamatosan a tanfolyamokon, és egyfolytában értékelnek.

El tudtad volna hagyni a szcientológiát akkor is, ha nem kerülsz borzasztó állapotba?

Nem biztos. Furcsán hangzik talán, de nekem ez volt a mázlim. Az is lehet, hogy ha kimondják nekem, hogy clear vagyok, akkor ott maradok. Egy pszichiáter azt mondta volna, hogy szorongok és pánikrohamaim vannak, de ott és akkor azzal nyugtatgattak, hogy nagyon közel vagyok a clear állapothoz, és az elmém már küzd ellene.

Úgy tűnt, ez teljesen normális mindenki más számára, pedig én úgy éreztem, hogy ott fogok a lefordulni a székről.

Amikor otthagytam, még rosszabbul lettem. Belenéztem a tükörbe, és nem tudtam menekülni: realizálódott, hogy mennyi pénzt hagytam ott, mikről mondtam le ez idő alatt. Közben elvesztettem nagymamámat, de az is csak a kilépésem után tudatosult igazán. Kegyetlen, hogy mennyire eltorzult bennem minden ebben az időszakban. Amiről korábban azt gondoltam, hogy fontos, szcientológusként teljesen átértékelődött bennem.

Miután kiléptél a szcientológiáról, eljutottál a Clarus Animus Alapítványhoz, ők adták ki később a könyvedet is. Hogyan jutottál el hozzájuk?

Teljesen kiborultam, elkezdtem nézelődni a neten, és rátaláltam erre az alapítványra, amit Bonyai Péter vezet. Ő hozzám hasonlóan egy volt szcientológus, tíz évig volt náluk felsővezető.

Csak egy valamit szerettem volna hallani tőle: hogy nem fogok meghalni.

Ettől azért féltem, mert tudtam L. Ron Hubbard (ő a szcientológia alapítója a  szerk.) írásaiból, hogy ha valaki egy auditálási folyamatot abbahagy, akkor becsavarodik. Márpedig én így jöttem el a szcientológiából. Több olyan esetről is olvastam online, hogy valaki a szcientológia miatt öngyilkos lett.

Azt éreztem, hogy elmebeteg vagyok. Egy dolog dübörgött a fejemben: hogy én a pokol tornácán vagyok. Innen vagy lezuhanok, vagy összeszedem magam és elindulok kifelé.

A napi célom ekkoriban az volt, hogy a legközelebbi templomig elvánszorogjak. Bementem a templomba, leültem, zokogtam és csak azt tudtam mondani, hogy ha van Isten, akkor mutasson egy utat és én ki fogok menni. Csak ne engedjen el, ne hagyja, hogy elvesszek.

Pontosan mivel foglalkozik a Clarus Animus Alapítvány?

A legfontosabb, amit kaptam, hogy meghallgattak. Olyan problémáim voltak, amik miatt mások azt gondolhatták, hogy bolond vagyok. Mikor Péternek elmondtam, hogy mi történt velem, teljesen hidegvérrel végighallgatott, és tudta, hogy miről beszélek. Azt tapasztaljuk az alapítványnál, hogy a kilépett egyháztagok 90%-áról nem is tudja a környezete, hogy szcientológusok voltak. Valószínűleg annyira szégyellik, hogy odáig se jutnak el, hogy másoknak beszéljenek erről. Ezenkívül az alapítvány segíti a hatóságokat különböző információkkal, illetve igyekszünk minél több tájékoztató, felvilágosító anyagot közzétenni, hogy minél kevesebben kerüljenek ebbe bele.

Azzal, hogy megírtad ezt a könyvet, lezártad szcientológiával kapcsolatos dolgokat, vagy mostanra a hivatásodnak tekinted, hogy megoszd a tapasztalataidat az emberekkel?

Érdekes, mert ez nem könyvnek indult, hanem önterápiának. Elkezdtem magamból kiírni azokat a fájdalmas dolgokat, amik velem megtörténtek. Ettől függetlenül lezártam, de a tájékoztatás továbbra is célom.

Eszembe jutott, hogy ha anno van ez a könyv a témában, akkor ma nincs ez a könyv, hiszen nem kerülök bele.

Milyen most az életed? Feldolgoztad már ezt a tapasztalatot? Mivel foglalkozol most?

Rengeteget tettem az elmúlt két év során azért, hogy helyrehozzam ezt az öt évet, számos szakember segítségét kérve a történtek feldolgozásához. Sok nehéz pillanaton vagyok már túl, de már sokkal jobb a helyzet, mint akkor volt. A foglalkozásomat illetően angolt tanítok magántanárként.

Miután elolvastam a könyvet, napokig nem tudtam szabadulni tőle. Időről időre eszembe jutott, és csak arra tudtam gondolni, hogy ha ez igaz, akkor miért létezhet még? Ha kíváncsi vagy Dudás Diána teljes történetére, Az én szcientológia sztorim című könyvében elolvashatod.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Az interjúban elmondottak minden esetben Dudás Diána személyes véleményét tükrőzik, amellyel a szcientológia egyház aktív tagjai nem értenek egyet. Amennyiben érdekel a másik fél véleménye is, úgy az egyház oldalain tudsz tájékozódni.

2017 Kidsnews | All rights reserved