Csodálatos timelapse videó a Napról


Sz Marci (15éves) - 10 hónapja

Naprendszerünk középpontjáról (a  Napról) tudjuk, hogy mennyi mindent ad nekünk. Elsőként talán a meleg jut eszébe a legtöbb embernek, ahonnan egyenes út vezet a napkollektorokhoz. Innen pedig egy pillantás a napelem, a megújuló, tiszta energia. 

Akik kicsit otthon vannak a fizikában tudják, hogy minden, amit látunk tárgyakról visszaverődő fény. Így tulajdonképpen a fotózást is a Nap teszi lehetővé. Azonban, amikor egy lelkes amatőr próbálja lencsevégre kapni ezt az égitestet az esetek nagyobb részében konstatálnia kell, hogy a fénymérés vagy egyéb okok miatt ez nem sikerült. 

A NASA-nak azonban egy okostelefonnál fényévekkel jobb felszerelés áll rendelkezésére, ami megkönnyíti a Nap-fotózást. Olyannyira, hogy a héten nyilvánosságra hoztak egy több, mint 61-perces timelapse-et. Ez az alkotás az SBO (Solar Dynamics Observatory)  keretein belül valósult meg. Egy műhold 0,75 másodpercenként készített képeket a Napról és a felvételek, melyeket több hullámhosszon is rögzítettek, összesen 20 millió gigabyte-nyi adatot tesznek ki.

“Noha az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amelyeket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat.”

Érdekesség a képen: 20 millió gigabyte= 2×1010 kilobyte (2 és tíz nulla). Ehhez képest a Holdraszálláskor mindössze 4 kB RAM állt rendelkezésünkre.  

A videó a  Solar Observer névre lett keresztelve és zenéjét Lars Leonhard német zeneszerző írta. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

NASA

2017 Kidsnews | All rights reserved