Eltűnhet egy csillag?


Sz Marci (15éves) - 10 hónapja

“Egy masszív, instabil csillag eltűnt látóterünkből”-Írta a Space.com. Egy bolygónktól 75 millió fényévre eső törpegalaxisban látszólag eltűnt egy csillag. Ez az objektum olyan messze helyezkedik el Földünktől, hogy a csillagrendszerben helyet foglaló égitesteket csak egyben, egy fénypontként lehet látni emberi szemmel, pontosabban távcsővel.

Azonban a Kinman Dwarf (Kinman Törpe) névre keresztelt, kék színű csillagot UV fénnyel operáló távcsövekkel tudjuk vizsgálni. Leginkább a 2001-2011-ig terjedő időszakban mutatott aktivitást.

Művész készítette illusztráció

Ám a legújabb vizsgálatok, melyek nagyrészét az ESO-ban végeztek (South European Observatory) érdekes eredményt mutattak: a csillag nincs a helyén. Legalábbis úgy vélik, hogy eltűnt, ami meglepő. A fizika törvényei ugyanis nem engedik, hogy egy vagy több anyag eltűnjön.

Azért érdekes az eset, mert nem észleltek a közelben sem szupernóvát, sem bármilyen más robbanást. Az, hogy most nem észleljük műszerekkel azért is érdekes, mert az objektum 2,5 milliárdszor fényesebb Napunknál.

Egyes elméletek szerint a csillag közvetlenül, tehát robbanás nélkül fekete lyukká alakult vagy beolvadt egy közeli fekete lyukba. 

Merészebb elgondolások szerint viszont a csillag csak egy optikai csalódás volt és így vagy nem is létezett vagy pedig még mindig a helyén van, csak “kikerülte” a műszereket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Space.com

Fotó: NASA.com

2017 Kidsnews | All rights reserved