Hét érmet szereztek a magyar diákok a nemzetközi kémiaversenyen


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A nemzetközi tudományos diákolimpiák sorában most először személyes találkozás nélkül, de egységes feltételekkel 28 ország 130 diákja mérhette össze kémiatudását a legnehezebbnek tartott nemzetközi kémiaversenyen – hangzott el az M1 műsorában.


Magyarfalvi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karának adjunktusa, a magyar csapat vezetője – aki korábban maga is részt vett a versenyen és 2012 óta készíti fel a diákokat – elmondta: a Mengyelejev-verseny feladatai nagy kihívást jelentenek mindenkinek.

“Mindig nagy öröm olyan diákokat felkészíteni, akik szeretnének tanulni” – mondta, hozzátéve, hogy a versenyzők középiskolai tanárai is rengeteget segítenek a felkészülésben és az ELTE Kémia Intézetéből egy nagyobb csapat dolgozik velük.
Mivel az idén Magyarország lett volna a rendező, a szokásos négy helyett tíz diákot nevezhettek be. Ketten ezüstérmet, öten bronzérmet és hárman dicséretet kaptak.

képünk illusztráció

Mint mondta, a nemzetközi versenyt áprilisban rendezték volna meg Budapesten, azonban azt a járvány miatt az utolsó pillanatban le kellett mondani. A diákolimpiát jövő tavaszra ismét Budapestre tervezik. Az idei távolimpián elmaradt a laborgyakorlat, a versenyzők két elméleti fordulón vettek részt, két ötórás dolgozatot írtak, amelyben rejtvényjellegű kérdések és többlépéses, összetett feladatok, hanem kifejtendő, megoldandó számolások szerepeltek – ismertette a verseny menetét, hozzátéve, hogy a dolgozatokat személyes és videofelügyelet mellett írták meg a diákok.

 Az elméleti feladatsorokat mindenki a hazájában írta meg angolul vagy oroszul, a javítást a feladatszerzőkkel szintén videokapcsolaton át vitatták meg a versenyzők.

A tíz diák közül ezüstérmet (14-39. helyezés) kapott

  • Kapdos Ádám (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen)
  • Benkő Dávid (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest).

Bronzérmet (40-78. hely) szerzett

  • Ficsór István Dávid (Református Gimnázium, Kecskemét),
  • Kozák András (ELTE Apáczai Gimnázium),
  • Fajszi Bulcsú (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest),
  • Babcsányi István (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest)
  • Borbás Balázs (Kökönyösi Gimnázium, Komló).

Simon Vivien (ELTE Apáczai Gimnázium) Kóta Kata (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged) és Garamvölgyi István (Katona József Gimnázium, Kecskemét) dicséretet kapott.

Magyarfalvi Gábor elmondta: a magyar csapat szombaton írja a Magyarország által alapított nagy nemzetközi diákolimpiát, amelyet szintén online rendeznek meg. A legnagyobb presztízsű nemzetközi versenyen az idén több mint hetven ország vesz részt – tette hozzá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved