Hogyan (ne) tanítsd a kutyádat?


Darinka (13éves) - 10 hónapja

Az Egyesült Államokban kiürültek a menhelyek és itthon is sok ember szerzett be magának kiskutyát az önkéntes karantén időszaka alatt. Ámde a kutyatartás nem csak öröm és kacagás, hanem felelősség is, mert gazdája nélkül a házőrző nem kapja meg a neki szükséges gondoskodást. Magyarán a blöki életminősége a gazdájától függ. Kíváncsi voltam milyen egy jó gazda, ezért Üröm határában felkerestem az Ürömi állatotthon vezetőjét, Szűcsné Mércse Adriennt, aki egy nagyon komplex kutyaotthont működtett, amely menhely, kutyaóvoda és iskola is egyben.

Adriennel beszélgetve kirajzolódott, hogy nem csak az fontos, hogy milyen kutyát választunk magunknak, hanem az is, hogy milyen céllal (házőrző, játszótárs, versenykutya, terápiás kutya…), és mire tanítjuk. A kis kutyánk a család része lesz, velünk együtt fogadja a barátainkat, nagy szeretettel fogad minket minden nap munkából hazajövet, velünk megy sétálni és még sorolhatnám.

Ezért nem mindegy, hogy a sétáltatást, a játszást, a gondozását szeretettel és élvezettel csináljuk, vagy félelemmel és aggodalommal! Adriennt arról kérdeztük, hogy miért fontos a kutyánkat megtanítani az alapvető, hétköznapi kutya szabályokra és hogyan a legkönnyebb mindezt megtanítani négylábú társunknak, hogy mi is és az ebünk is élvezze!

Végre lesz egy kis kutyád! Az első két hétben még csak játszol, és megismerkedsz vele. Utána túlesik a sok oltáson, és akkor már nincsen semmi akadálya, hogy kividd az utcákra a többi kutya közé! Ilyenkor el kell kezdeni kutyaóvodába és iskolába járatni, vagy az otthoni tanítás is elég?

Adrienn: A kutyákat jobb elkezdeni 6-8 hónapos korukban tanítani, mert ilyenkor tanulnak a leggyorsabban.

Egy kölyökkutya valószínűleg félév alatt megtanulja az alapvető dolgokat, ülni, feküdni, pórázon jönni ..

Míg egy 8 éves kutya esetében, aki láncra verve és törődés hiányában töltötte az eddigi életét, sokkal nehezebb dolgunk lenne, az ő esetében akár másfél évnyi türelem és odafigyelés is szükséges lehet ugyanahhoz a tanulási folyamathoz. Ha döntéshozó helyzetben lennék a kutyaóvodát már kötelezővé tenném. Mert ott  hozzászokhat a fiatal eb az őt körülvevő kutyákhoz és lépésről lépésre eljuthat a kutyaiskola szintre, szakértők segítségével.

A kutyaiskola szint pedig már inkább azoknak való, aki meg akarja tanítani a kutyáját, hogy kússzon, másszon, pacsit adjon…, esetleg  versenyeztetni szeretné. 

Észre se veszed és a kutyád megnőtt! Már más mozgásra van szüksége mint, kiskorában, amikor még azokon a kis lábain totyogott! Naponta kell sétáltatni, vagy a nagy kert és az udvaron való játszás pótolja a sétát?

A kutyát nem csak azért szoktuk sétáltatni, hogy mozogjon. Hanem hogy különböző szagokkal, színekkel, kutyákkal, emberekkel találkozzon!

Hozzászokjon a városi zűrzavarhoz! Ha ezek nincsenek bevezetve a mindennapjaiba és egyszer mégis úgy adódik, hogy kikerül idegen kutyák közé, akkor nagyon nehéz lesz őt megnyugtatni. Mindenkit meg fog ugatni és nem lesz szófogadó. 

Az előbbieken túl fontos, hogy játsszunk a kutyánkkal és folyamatosan gyakoroljuk vele azt, amit már megtanítottunk neki, de az is sokat számít, hogy mindig újakat is tanítsunk. A lényeg, hogy törődjünk a kutyánkkal és mindig kifárasszuk egy sétával, vagy éppen egy hosszabb játszással. 

A kutyákon mindig meg lehet figyelni, hogy mit éreznek, milyen a kedvük. Egy nagyobb séta után biztosan lihegve eszik és iszik egy kicsit, aztán szép udvariasan visszavonul a helyére. Amikor bejövünk a kapun és hozza a játékát, akkor biztosan egy hosszú játszásra vágyik. Kulcsfontosságú, hogy sokat legyél és törődj a négylábú családtagoddal!

Hogyan tanítsuk és büntessük a kutyánkat?

A kutyánkat soha se verjük meg, akkor se, ha valami nagyon rosszat csinált! 

Inkább szidjuk le mondjuk neki, hogy „nem”. Azonban ha sikerül neki megcsinálni, amit kértünk tőle, legyen az akármi, akkor dicsérjük meg és adjunk neki jutalomfalatot.

A legtöbb kutyánál sok mindent el lehet érni jutalomfalattal, a legtöbbjük bármit megcsinál egy kis élelemért! A kutyánk se buta és rájön, hogy sokkal jobban jár, ha megdicsérjük és megjutalmazzuk, mint, hogy leszidjuk. Ezért kell sokat jutalmazni a kutyánkat, akár csak egy dicsérettel is!

Hogyan tanítsuk meg a kutyánkat, hogy ne ugasson egyfolytában? 

Ezt csak kiskorától érdemes elkezdeni. Amikor elkezd nyüszíteni – mert hiányoznak a testvérei, és nem tudja hol van -, akkor ki kell alakítani neki egy helyet, amely biztonságot ad majd neki.

Én egy boksz-ot szoktam használni. Ha ott is elkezd nyüszíteni, rá kell szólni, hogy „nem szabad” és ha abbahagyja rögtön adhatunk is neki jutalomfalatot.

Következő lépésnek meg lehet próbálni, hogy ha kiengeded és megint rákezd a sírásra, és nyüszítésre, akkor megint vissza kell terelni a helyére. Egy idő múlva rá fog döbbenni, hogy mennyivel jobb neki, ha nem sír, mert jutalomfalatot kap, illetve a kialakított helyét is megszokja és már biztonságban fogja magát ott érezni.

Sokan mondják, hogy az a kutya, amelyik kiskorában nem szereti a vizet, nagy korában se fogja megszeretni! Ez igaz? Valami természetes módszerrel hozzá lehet szoktatni a vízhez?

Mindenkinek a kutyája máshogy áll a vízhez. Valamelyik kiskutya rajong a vízért és ha meglát egy tavat nagy izgalommal és örülve beleugrik. Viszont van olyan kutya, aki pont ennek az ellentéte, pórázon se tudnánk belehúzni a tóba fürdeni, ez fajtától is függ! 

A jó hírem az, hogy akárhány éves, bármelyik kutyát hozzá lehet szoktatni a vízhez!

Nekünk itt az iskolában van erre kialakított tavunk és módszerünk is. Mi általában jól felpörgetjük a kutyánkat, játékkal, labdával, vagy jutalomfalattal, amit szeret, aztán a gazdája a mini tó másik oldalán hívja, hogy folytassák ott, ahol pár perce abbahagyták. Miközben mi két oldalról pórázra fogjuk és szépen lassan elkezdjük vezetni be a medencébe a gazdájával szembeni oldalon.

Szorosan, de finoman tartjuk a pórázát, hogy csak előre mehessen és hátra ne, de nem erőszakoljuk bele a vízbe. Nagy valószínűséggel a kutya már nem akar majd megfordulni, miután átjutott a medence felén, így szépen lassan áthalad. A végén nagyon megdicsérjük jutalomfalatot adunk neki. Lehet, hogy három, lehet, hogy 15 alkalom után fogja megkedvelni a vizet, de mindenképpen rá fog jönni, hogy nem is olyan rossz!

Remélem, hogy sok hasznos tanáccsal sikerült szolgálnunk neked is a kutyád oktatásával kapcsolatban, mi nagyon sok hasznos ötletet és gondolatot kaptunk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Fotó: kidsnews

2017 Kidsnews | All rights reserved