Hogyan viseljünk napszemüveget? – etikett szakértőnk segít, mikor hordd és mikor ne”


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az UV sugárzás károsító hatásainak megismerésével a napszemüveg viselése hétköznapi jelenséggé vált, ennek ellenére sokunk számára tisztázatlan, milyen alapvető illemszabályok kapcsolódnak viseléséhez. Véleményem szerint legtöbben egyetértünk abban, hogy nem minden helyzetben illik napszemüveget viselni, azonban arról megoszlanak a vélemények, hogy mikor kellene levenni. Ezért Kibédi Varga Katalin, etikett szakértőnket hívtuk segítségül.

Étterem belső tere, egy fedett napernyős terasz és a strandbüfé kinti asztalai esetében milyen aranyszabályt tudnál nekünk mondani? Hol illik viselni és hol leszünk már illetlenek egy napszemüvegben?

Az alapszabály az az, hogy amint belépünk valahova, le kell venni a napszemüveget és eltenni.

Az utóbbit külön kihangsúlyozom, mert sokan egy laza mozdulattal feltolják a fejükre, de a napszemüveg nem hajráf!

Fontos kérdés a tömegközlekedés, illik vagy sem napszemüvegben utazni?

Ha egyedül utazunk és zavar a fény, nyugodtan viselhetünk napszemüveget.

Egy beszélgetés során illik felvenni a szemkontaktust, amit a napszemüveg akadályoz. Hogyan tudjuk ezt udvariasan áthidalni?

Amennyiben csak azért viselünk napszemüveget, mert tetszik, mindenképpen le kell vennünk amikor találkozunk és beszélgetünk ismerőssel, ismeretlennel egyaránt.

Sok embernek azonban annyira érzékeny a szeme, hogy már egy rövid idő után diszkomfort érzése lesz, ha nem védi a szemét a naptól.

Ilyen esetben is illik üdvözléskor, bemutatkozáskor egy pillanatra levenni, majd közölni, hogy annyira zavar a fény, hogy sajnos napszemüveget kell viselnünk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved