Ismered-e a macska történelmet?


Darinka (13éves) - 1 éve

Ne gondoljuk, hogy a macskákat mindig csak kiskedvenc háziállatként tartották a történelem során! Valamikor Istennők, valamikor félelmetes démonok voltak. Az emberek a nesztelen járásuk, hosszú bajszuk és farkuk, valamint  hegyes fülük miatt, titokzatos varázslényekként kezelték őket. Ezért féltek és egyben nagyra is becsülték őket. 

 Az ókori Egyiptomban és szerte az akkor ismert  világon nyüzsögtek az egerek és a patkányok. Éppen emiatt jöttek kapóra a macskák, hiszen így az emberek raktárai és házai nem hemzsegtek a rágcsálóktól. Olyan szaporán, olyan halkan járt a kis tappancsuk, hogy egy nap akár 10 egeret is elejtettek.

A macskák száma egyre csak nőtt, egyre kevesebb rágcsáló maradt és mostanra már a macskák több faj kihalásáért felelősek.

Az egyiptomiakat az utcákon járkáló macskák gyönyörű bundája és kecses járása, a nőkre emlékeztette az akkori embereket, vélhetően ezért  a szerelem Istennőiként becsülték őket.

Éppen ezért is, ha egy ember megölt egy macskát borzalmas hálál büntetéseket szabtak ki rá.

Ha egy házban kigyulladt a tűz és voltak bent macskák is, őket mentették ki elsőként.

Ha mégis egy cicus az életét vesztette a családtagok nagy szomorúsággal vitték a templomba bebalzsamoztatni, mumifikálni a tetemet és szertartások között temették el. A családtagok egy hónapig borotválták a szemöldöküket a tisztelet jeléül. Egy régi legenda szerint a perzsák ravaszsággal akarták elfoglalni Egyiptomot, macskákat kötöztek a pajzsaikra és úgy indultak csatába. Az egyiptomiak annyira megrémültek és annyira féltették a macskák életét, hogy inkább megadták magukat a macskákért. Ez is mutatja, hogy mennyire becsülték őket!

Nagyon érdekes, hogy az európaiak az egyiptomiakkal szemben féltek a macskáktól.

Hegyes füleik, hosszú farkuk és bajszuk az ördögre emlékeztette őket. Karneválokon zsákokba gyűjtötték a kóbor macskákat, nagy éljenzések közepette élve elégették, forró vízbe folytatták és a templomtoronyról dobálták le a szerencsétlen állatokat.

 Aki a törvénnyel ellenkezni merészelt és védte a macskákat, kiállt mellettük, azoknak halálbüntetés járt. Alig maradt Europában macska, a rágcsálók száma viszont egyre gyorsabban nőt.  A kereskedők egyre csak hozták be a rakományokkal a patkányokat. A sok patkány és rágcsálók, már az utcákon szaladgáltak, gyorsan kitört a pestis járvány.

A skandináv országokban az Egyiptomiakhoz hasonlóan tisztelték és becsülték a macskákat. Előre gondolkodtak és minden háznál volt egy patkányfogó kisállat. Az észak Európai területeken éppen ezért, csak kisebb mértékben tört ki a járvány.

Még a mai világban sem egyértelmű a macskák sorsa, valakit megölnek, valakit megesznek, valakit meg kényeztetnek. A macskák sorsa egyszer fent, egyszer lent. Neked mit jelentenek a macskák?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

sulinet.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved