Július 10. – a francia titkosszolgálat elsüllyeszti a legnagyobb zöld mozgalom hajóját


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Bármit is gondoljunk a baby boomerekről, már 35 éve is voltak természetvédelmi aktivisták és keményen dolgoztak egy tisztább és élhetőbb környezetért. Az akkori világ talán legdurvább, de kétségkívül legszembetűnőbb természetrombolását a nagyhatalmak kísérleti atomrobbantásai  jelentették.

1985 júniusában a Greenpeace aktivistái a Csendes-óceánon próbálták megfékezni a francia kormányt atomkísérleteit. Egész pontosan a Mururoa és a Fangataufa korallzátonyokon végrehajtott, felszín alatti robbantásokat, amik a korabeli francia kommunikáció szerint meg sem történtek.

A környezetvédők javára született bírósági döntéseknek köszönhetően azóta bebizonyosodott, hogy az 1960 és 1996 között végrehajtott francia kísérleti atomrobbantások – összesen 210 esetről tudunk – közel 150 ezer embernek okoztak valamilyen mértékű sugárfertőzést, amivel a francia hadvezetés mindvégig tisztában volt.    

A Fangataufa atollon “Licorne” (unikornis) kódnéven végzett egyik robbantás 914 kilotonna erősségű volt – viszonyításképpen, a Hirosimára és Nagaszakira dobott amerikai bombák erőssége 21 és 15 kilotonna volt .

A Greenpeace globális környezetvédő szervezet aktivistái úgy tervezték, hogy egyszerűen behajóznak robbantási területre (tiltakozásképpen), és ezzel megakadályozzák az esztelen pusztítást.

Tervükről tudomást szerzett a francia titkosszolgálat (DGSE), és úgy döntöttek, megelőzik a „hazájuk elleni durva támadást”.

A mai napig nem tisztázott, hogy Francois Mitterrand francia elnök milyen mélységben lett az akcióba beavatva, mindenesetre a Greenpeace ellen kirendelt Satanique akciócsoport parancsot kapott a hajó felrobbantására, még mielőtt az elindult volna célja felé.

A kémek összesen két bombát helyeztek a hajó testére. A terv a hajó elsüllyesztése volt, az ügynökök úgy gondolták, hogy a hajón tartózkodó aktivisták az első, kisebb robbanásra elmenekülnek a hajóról, és második robbantással az új-zélandi kikötő tengerfenekére küldhetik a szivárványos hajót. Sajnos elszámították magukat, és Fernando Pereira fotós a felszerelését szedte még össze, amikor a második bomba felrobbant.

Az aucklandi hibáért és a 35 éves holland fotós haláláért Jean-Luc Kister francia nyugalmazott ügynök harminc évvel később kért elnézést a családtól. “Nem voltunk hidegvérű gyilkosok. Megtettünk mindent, hogy ne oltsuk ki a hajón lévő emberek életét” – hangoztatta.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

greenpeace.com

2017 Kidsnews | All rights reserved