Július 13. – azonosítják a világ negyedik leghosszabb folyójának eredetét


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

1832-ben ezen a napon Henry Rowe Schoolcraft geográfus vezetésével indult expedíció megérkezett az Itasca-tóhoz a mai Minnesotába, amelynek publikált eredményeként azonosították a világ – a Nílus, Amazonas, Jangce folyórendszer utáni, és jóval a 30. leghosszabb Duna előtti – negyedik leghosszabb folyórendszerének forrásaként az Itasca-tavat.

A 3770 km hosszú Mississippi mellékfolyóival együtt – Missouri, Wisconsin, Minnesota, Iowa, Illinois, Ohio, Arkansas, Rock, Black, White, Red, Chippewa,Kaskaskia, Hatschie, Yazoo, stb. – eléri a 6275 kilométer hosszúságot. Ennek alkalmából összeszedtünk néhány érdekesebb tényt a folyamrendszerről:

1.,

Faunája 375 halfajból, 60 különböző kagylófajból, 326 madárfajból, 145 kétéltű és 50 emlősfajból áll.

2.,

Vízgyűjtő területe az USA összes területének 41 százalékát teszi ki, amely összesen 3.224.535 négyzetkilométer, 31 amerikai államot és 2 kanadai tartományt érint.

3.,

Az Amerikai Egyesült Államok számára kiemelkedő jelentőséggel bír, a telepesek előtt az indián törzsek életében játszott fontos szerepet. Napjainkra a mezőgazdaság és az ipar termékeinek legfontosabb szállítási útvonala, 420-460 millió tonna árut szállítanak a folyókon közlekedő uszályokon.

A folyórendszer kínálta lehetőségekre épült népesebb és közismertebb nagyvárosok: Minneapolis, Minnesota; La Crosse, St. Louis, Missouri; Columbus, Kentucky; Memphis, Tennessee, és Baton Rouge és New Orleans , Louisiana.

4.,

A Mississippi a polgárháború előtti idők legfontosabb rabszolgakereskedelmi útvonala volt, de a folyó mentén már ebben az időben is sokfelé lettek feketék is tagjai a helyi középosztálynak, New Orleansban pedig kifejezetten nagy részét adták a helyi középosztálynak, akik iskolázottak voltak és sokan közülük  üzleteket, földeket birtokoltak és üzemeltettek.

5.

St. Petersburgben, a Mississippi mellett fekvő városkában játszódik  A Tom Sawyer kalandjai c. könyv, melynek  története a polgárháború előtt, valamikor 1840 környékén kezdődik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved