Július 14. – lelőtték Amerika egyik leghírhedtebb bűnözőjét


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Tíz éves kor felett szinte nincs senki, aki ne hallott volna Amerika leghírhedtebb vadnyugatifenegyerekéről, Billy the Kidről. .. Pat Garrett seriff 1881. július 14-én lőtte agyon Henry McCarty néven született Kölyköt, aki 21 éves létére Amerika egyik leghírhedtebb bűnözője volt, és akinek története könyvektől a filmeken át egészen a zeneművekig számtalan művet inspirált.

Általános vélekedés szerint a New Yorkban született, 14 évesen teljesen árván maradt Billy nem indult eleve a bűnözés útján, eleinte csak ennivalót lopott, sőt egyik korai munkaadója még legbecsületesebb alkalmazottai között említette.

Aztán ahogy az lenni szokott, rossz társaságba keveredett és miután a Sombrero Jack néven ismert banditával ruhát loptak egy mosodából, lebukott, és börtönben találta magát. Szökéseinek hihetetlen sorozata ekkor kezdődött, ahogy a kéményen kimászva angolosan távozott.

Szökése után William H.Bonney álnéven még megpróbált jó útra térni, de 17 évesen, Lincoln megyében egy kocsmai szóváltást követően lelőtte a vitapartnerét, és ettől kezdve a Kölyök sorsa vadnyugati leszámolások, bandaháborúk, kocsmai lövöldözések, piszkos alkuk és kalandos szökések kavalkádja volt.

20 éves korára Észak-Amerika összes seriff hivatalában kint lógott Billy a Kölyök képe, mint a legkeresettebb banditáé, és a korabeli sajtó érdeklődésének köszönhetően országszerte ismerték a nevét. Pechjére korábbi bűntársa, a jó útra tért bölényvadász, Pat Garrett is csatlakozott az üldözőkhöz, és miután a sokadjára elfogott és immár halálra ítélt Billy megint megszökött a börtönből, a hajtóvadászatot vezető Garrett már nem kegyelmezett.

Garrett seriff ügyesen használta ki, hogy ismerte a fiatal bűnöző szokásait, és utolsó szökése után néhány nappal rábukkant a Pedro Maxwell spanyol bandita ranchén bújkáló Billyre. Garrettnek és társainak nem volt választása, kiélezett helyzetben végül lelőtték a Kölyköt, aki így többé nem szökhetett meg újra a törvény elől.

Jellemző a Kölyök legendás életére, hogy még halála után évtizedekkel is tartották magukat az újbóli meneküléséről szóló mesék, és bukkantak fel újabb és újabb imposztorok, akik azt állították, hogy ők az igazi Billy a Kölyök.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.com

2017 Kidsnews | All rights reserved