Július 17. – az emoji világnapja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy a ma ünnepelt emojik (emodzsik) evolúciója az emotikonokkal kezdődődött, valójában a kettőnek szinte semmi köze egymáshoz. Az első kis színes, 12×12 pixeles hangulat jeleket Shigetaka Kurita készítette 1999-ben, a japán TT Docomo telefontársaság megbízásából, a a mobiltelefon-használat szórakoztatóbbá tétele céljából. Elnevezése japán nyelvből létrehozott mozaikszó, melynek jelentése szabad fordításban piktogram.

A másik tévhit az emojikkal kapcsolatban, hogy egy pillanat alatt terjedt el a használatuk a világban.  Japánban gyorsan közkedveltté vált az akkor még 176 jelből álló egyedi képi nyelv.

A globális telekommunikáció meghódítása csak 2008-ban kezdődött, amikor elérhetővé vált az első emoji keyboard iPhone-on, azonban ekkor még a felkelő nap országán kívüli felhasználóknak külön appot kellett telepíteni az érzelmeik gyors kifejezéséhez.

2010 hozta el a valódi áttörést, amikor az első mosolygós arcok felkerültek a Unicode listájára, vagyis minden operációs rendszerben egyformán megjelenő számítógépes írásjelekké váltak. A globális kommunikációs hálózatnak köszönhetően innen már tényleg nem volt megállás, 2013-ban az emoji szó bekerült az Oxford szótárba is. Sőt, 2015-ben a 😂 („arc örömkönnyekkel”) emodzsit az év szavának választotta az Oxford Dictionary.

Mára a könnyedebb üzleti levelezésben is elfogadott emojik térhódításában azóta sincs megállás, sorozatban kerülnek ki a különböző helyzeteket, gondolatokat, érzelmeket kifejező emojik a virtuális tervezőasztalról. Míg az Apple például saját arckifejezés szerint is alakítható, 3D-s mozgásra képes Animoji fejlesztésén munkálkodik, az eredeti főtervező egy élő video streaming szolgáltatáson dolgozik japán csapatával.

Aki egyelőre beérné azzal, hogy a már létező közel 2800 emojit megtanulja helyesen alkalmazni, és ne kövessen el olyan bakikat, hogy a fütyülés szimbólumát küldi el egy csókdobás helyett, vagy a széttárt karokat összekeveri az öleléssel, annak ajánljuk az emoji eredeti tolmács honlapját, ahol minden hangulatunkhoz és érzésünkhöz, ételünkhöz és kisállatunkhoz és ki tudja mi minden másunkhoz megtalálhatjuk a tökéletes emojit.

   🖱️     https://emojipedia.org/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

en.wikipedia.org/wiki/Emoji

2017 Kidsnews | All rights reserved