Július 2. – 717 bombázó és 180 vadászgép támadja meg Budapestet


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Miután formálisan is beállt a hadiállapot az Egyesült Államok és Magyarország között, a CIA elődszervezete, az OSS is megkezdte felderítési tevekénységét hazánkban. Elsődleges feladata a stratégiailag fontos célpontok azonosítása és koordinátáik megadása volt. A célobjektumok főként nehézipari és hadiipari gyárak, vasúti csomópontok voltak, amelyek bombázását a szövetségesek az olaszországi partraszállást követően a terveknek megfelelően meg is kezdték.

A legnagyobb létszámú légi offenzíva 1944. július 2-án kezdődött, amikor az Ira C. Eacker repülő altábornagy parancsnoksága alatt álló amerikai 15. légi hadsereg 620 (más források szerint 717) négymotoros B-17 „Flying Fortress” és B-24 „Liberator” bombázója 180 vadászrepülő védőkötelékében szőnyegbombázásba kezdett főként Budapest felett.

A kiemelt célpontjaik a Weiss Manfréd Művek csepeli gyáregysége, az Manfred Weiss rendező pályaudvar, a vecsési (Ferihegy) repülőtér, a Rákos pályaudvar és vasúti kitérők, Almásfüzítő és Budapest olajfinomítói, olajtárolók, a szolnoki vasúti híd valamint Győr ipari központjai voltak.

A július 2-i légitámadás harcászati érdekessége, hogy a „Frantic” hadművelet angol gépei ekkor vettek először részt Közép-Kelet-Európa bombázásában, és közvetlenül a Brit-szigetekről érkeztek a Dél-Olaszországból felszálló amerikai bombázók védelmére. Az amerikai pilóták a következő tájékoztatást kapták róluk:

„….ezeknek a gépeknek aszárnyain fekete-fehér csíkozás látható és a törzsön a következő betűk: WD, QP, VF és F. Három század vörös, egy század kék orrú gépekkel repül. Ezek a vadászgépek a célterület felett szabad vadászatot folytatnak….”

A magyarországi szönyegbombázások áldozatait a háborús veszteséglajstromban 6500 fővel tüntetik fel, mellőzve a sebesültek számát, azonban fontos figyelembe venni, hogy a polgári veszteségekre vonatkozó magyar adatok számos esetben hiányosak ebből az időszakból.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved