Július 20. – érdekességek, amit talán nem tudtál az első holdraszállásról


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Magyar idő szerint este tíz óra tizenhét perckor szállt le Neil Armstronggal és Edwin “Buzz” Aldrinnal a fedélzetén az Eagle, vagyis az Apollo 11 leszállóegysége. Az 51. évforduló alkalmából összeszedtünk néhány tényt a jeles eseménnyel összefüggésben:

1.,

Bár a Hold felszínére valóban Neil Armstrong és Buzz Aldrin lépett először, egy korábbi expedíció 1968 decemberében már elérte a Holdat. Az Apollo 8 feladata volt a megfelelő leszállási helyek keresése a későbbi küldetések számára.

2.,

Valljuk be, egy idegen és ismeretlen bolygóra való leszállásnál egy biztosító társaság számára létezik kisebb kockázatú üzlet is. Nem csoda, hogy akkora összeget kalkuláltak életbiztosítás alapdíjnak, hogy Armstrong nem tudta megfizetni. Az ugyan rejtély, hogy a NASA miért nem biztosítja a munkavállalóit (már ha valóban nem teszi) mindenesetre az Appolo-11 legénysége úgy oldotta meg a családjának anyagi jólétét (arra az esetre, ha nem térnének vissza történelmi missziójukról) hogy több száz képeslapot, relikviát írtak alá, amelyet majd a családtagok jó pénzért értékesíthetnek a hősi halált halt asztronauták népszerűségének köszönhetően.

Ötletükkel hagyományt teremtettek, és az Apollo küldetés tagjai a későbbi küldetések előtt is mindig aláírtak párszáz ereklyét a családtagok „életbiztosítására”. Az Armstrong által dedikált képeslapokért harmincezer dollárt is megadnak az aukciós házak árverésein.

3.,

A küldetés kudarcára nem csak az űrhajósok készültek tudatosan, hanem az Egyesült államok politikusainak szövegírói is. Richard Nixonnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének beszéde a  „sors úgy hozta, hogy azok az emberek, akik békével mentek felfedezni a Holdat, a Holdon fognak békében nyugodni” – mondattal indult volna.

4.,

Az asztronauták által viselt ruházat belső, légmentesen záró rétegét gyártó és tervező könnyűipari nyugdíjasok ZS kategóriás kémfilmbe illő módon nyerték meg a feladatot.

A tervezésbe első körben alvállalkozóként bevont hölgyek terveit a NASA beszállítója nem találta elég jónak, ezért más terveket adott be, ezeket viszont a NASA nem találta elég jónak, így új pályázatot írt ki.

Az idős varrónők kommandója ezután betört a fővállalkozó telephelyére, és visszalopták a korában leadott terveiket, amelyekkel végül közvetlenül a NASA-tól nyerték el a megbízást.

5.,

A csodásan lobogó zászlót – amely az egyik legnagyobb érv a #holdraszállástagadóknak – valójában merevítőkkel „lebegtették” a vákumban, és  meg sem akart állni a helyén, mivel a Hold felszínét csak két centiméter vastagon borítja por. A TV bejelentkezés erejéig vért izzadva beleszuszakolták a sziklába, de a felszálláskor már ki is dőlt a helyéről.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

earthsky.org;  qubit.hu;  erdekesvilag.hu; mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved