Július 23. – a hadsereg verte szét az USA-ban a színesbőrűek lázadását


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Rendőri túlkapás miatti zavargások, békés rendezés érdekében megszólaló népszerű afroamerikai sztárok, művészek és sportolók. A rend érdekében városba bevonuló nemzeti gárda és a hadsereg bevetése mellett döntő vezetők. A mérleg: 43 áldozat, 467 sérült, 7231 ember letartoztatása, 2509 felgyújtott és kifosztott üzlet és 388 otthon, amelybe az ott lakók már sosem költözhettek vissza. Nem a George Floyd nyakára térdelő rendőr túlkapásának következményeiről van szó, hanem az 1967-ben ezen a napon Detroitban kitört, az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb lázadásáról.

Nem csak a fejlemények hasonlóak, de az okai is azonosak a két eseménynek.

A USA-t elérő gazdasági válság az autógyártásra specializálódott Detroitban különösképpen kiélezte a társadalmon belüli kulturális különbségeket. A szegregációt komoly fizetésbeli különbségek is erősítették, mivel a fehérek ugyanabban a munkakörben kapott fizetésükből a polgári kertvárokosba költöztek, addig a feketebőrű kollégáiknak feleannyi bér és a banktisztviselők bizalmatlansága és belvárosi bérházak nyújtotta kényelmetlen élet jutott. Képviseletük a város vezetésében alig akadt, mindezt tetőzte a fajgyűlölő hírben álló rendőrség (az állomány 92 százaléka európai származású volt).

Ahogy most is, akkor is egy rendőri intézkedés szolgált gyutacsként az egyébként is robbanásig feszült társadalmi helyzetben.

A 12. utcai illegális szórakozóhely ellenőrzésekor a rendőrök  mulatozó afroamerikai fiatalok tömegével találták szemben magukat, akik a vietnámi háborúból hazatérő társaikat ünnepelték. A rendőrök mindenkit letartóztattak.

A veteránok és ártatlan ünneplők letartóztatása elszabadította az indulatokat, és a megvadult tömeg egymást hergelve kezdett pusztítani a városban.

A város kormányzója 8000 katonát hívott segítségül, de így is négy napig tartottak az összecsapások, amelyek végső és legnagyobb vesztese az amerikai társadalom és Detroit lett, amely évekig nem tudta normalizálni a társadalmon belüli ellentéteket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

thenation.com; mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved