Július 26. – Winston Churchill elvesztette a választásokat


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

Nagy-Britanniában 1945. július 5-én tartották a választásokat, de a második világháború végén a szavazatok végső összesítése csak július 26-ára történt meg. Ezért csak huszonegy nappal bizonyosodott be, hogy a nehéz időkben is kősziklaként kitartó Winston Churchill népszerűsége kifulladt, és már nem volt elég arra, hogy sikerre vigye pártját a választásokon.

A Churchill vezetésével, a végveszély küszöbéről hatalmas áldozatok árán megfordított háborútól elcsigázott angolok komolyan aggódtak, hogy a II. világháborút megelőző válság szintjére eshet majd vissza a gazdaság és a munkanélküliség. Clement Attlee, a munkáspárt vezetőjének a gazdaság fellendítésére tett ígéretei a választók számára hitelesebbnek bizonyultak.

Nem is kellett csalódniuk a Labourben, ugyanis – számunkra talán szokatlan módon – a Munkáspárt betűre betartotta a választási ígéreteit.

Megteremtette a világ egyik legátfogóbb társadalombiztosítási rendszerét és államosított több iparágat is. Igaz, eközben néhány gyarmattal szegényedett a korona, India 1947-ben vívta ki függetlenségét, és további területek is az önállósodás útjára léptek, még ha a Brit Nemzetközösség tagjai maradtak is a továbbiakban.

Churchill ez idő után is aktívan politizált, az ellenzék vezetője lett, majd 1951-ben még egy választási ciklusra visszatért a mindenkori brit miniszterelnöknek otthont adó Downing Street 10-be.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved