Július 27. – Balatoni halak napja


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

A balatoni halak napjának célja a tó és élővilága népszerűsítése, és a nagyközönség megismertetése a tó halaiból készült ételekkel.

Az összesen 41 halfajjal büszkélkedő magyar tenger legközismertebb lakója a fogassüllő, amely a köves tófenéken érzi igazán jól magát 2-3 méter mélységben. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején a balatoni fogasnak extra ára volt a halpiacokon, a korszak európai szakácskönyvei is etalonkén hivatkoztak rá. A fogassüllő, süllő és fogas esetén ugyanazon fajról beszélünk, ugyanis a 1,5 kg alatti egyedeket süllőnek, az afelettieket fogasnak nevezzük.  

Az 1965-ben bekövetkezett, máig legnagyobb balatoni halpusztulásban közel 250 tonna fogas pusztult el valószínűleg a DDT nevű, később betiltott rovarirtó szertől. Ezt a veszteséget mostanáig nem heverte ki az állomány. A fogassüllő 2008 óta szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Legnagyobb természetes édesvizű fürdőhelyünk másik különlegessége és egyik legősibb hala a garda. Az ezüstös testű, „szárnyszerű” mellúszókkal rendelkező, 20-25 cm-es garda nagy rajokban festi ezüstre a Balaton legmélyebb részét, az úgynevezett Tihanyi-kutat és annak környékét. Főként ősz végén látványos, amikor hatalmas csapatokba verődve keresi a mélyebb vizeket a területen.

Az ún. „látott hal” hagyománya is innen származik, hajdanán a tihanyi halászok őrszemei az apátság melletti kiszögellésekről figyelték a vízfelszínt és instruálták a hajókat a halrajok felé, amelyekből akár évi 300 tonna gardát is kifogtak így a balatoni halászok.

A 2000-es évek eleje óta a tihanyi térségben is igyekeznek feleleveníteni a helyi hagyományokat, ez hívta életre a minden novemberben megrendezett Tihanyi Gardália fesztivált.

A laikusoknak a balatoni halról leginkább a ponty ugrik be, azonban a nádas-hinaras területek megfogyatkozása miatt a tó pontyállománya már nem önfenntartó, még úgy sem, hogy az élővilág védelme érdekében 2013 óta tilos a Balatonon kereskedelmi célból halászni vagy az itt fogott halat eladni. A természetes ívóhelyek szűkössége miatt évente több száz tonna pár éves pontyot telepítenek a Balatonba, de így sem ez a leggyakrabban kifogott hal, hanem a keszeg.

A magyar tengernél nyaralva helyi specialitásként mindenkinek meg kell kóstolnia a sült keszeget, ami nagyon finom annak ellenére, hogy az egyik legszálkásabb halunk, mivel paprikás lisztbe forgatva, jól átsütve szálkástól, bőröstől is falhatjuk a part melletti halsütödékben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

balatoni halak napja mozgóünnep, július utolsó szombatján ünnepelik.

2017 Kidsnews | All rights reserved