Július 28. – a rövid szoknyák és a plasztikai sebészet is az I. világháborúnak köszönhető


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

1914-ben ezen a napon üzent hadat hazánk az Osztrák-Magyar Monarchia tagjaként Szerbiának, és ezzel kezdetét vette a XX. század első világégése. Azt viszont kevesen tudják, hogy a történelem ezen időszaka sokkal többet tett a nők egyenjogúságáért, mint a kor nagy visszhangot kiváltó nőmozgalmának, a szüfrazsettek összes megnyilvánulása együttesen.

Az első világháború előtt a házas nőkkel szembeni általános elvárás volt, hogy a család ellátásával, a gyerekek nevelésével foglalkozzanak.

Aztán ahogy egyre több férfit hívtak be katonai szolgálatra, egyre nagyobb lett a munkaerőhiány, így kézzelfogható távolságba került a szüfrazsettek egyik elsőszámú célkitűzése, a munkavállalási jogok kiterjesztése a nőkre is. Sajnos a női munkavállalók teljesítményét nem becsülték olyan mértékben, mint amekkora hatása volt a gazdaság fenntartására.

Jellemzően értéktelennek, félannyira hasznosnak titulálták, és ennek megfelelően is díjazták. A munkásnők ugyanannak a munkának az elvégzéséért jellemzően feleannyi bért kaptak, mint férfitársaik. Nemcsak a telefonközpontokban és postákon, kávéházakban, szállodákban, üzletekben és bankokban, de a vasútnál és a bányákban, tipikus férfi munkakörökben is sok nő dolgozott ekkoriban.

Fotó: Fortepan

Mindezek miatt az S sziluettet idéző fűzőbe szorított testre magas derekú köntösruhák és malomkerék kalapok helyett kényelmesebb, praktikusabb divatra volt szükség a mindennapokban.

Így megjelentek a rövidebb, lábszár középig érő szoknyák, kényelmes blúzok és kisebb karimájú kalapok, és az I. világháború végére divatba jöttek a rövidebb, kényelmesebb frizurák is.

A mai nők nem csak a fűzőtől való megszabadulást köszönhetik a világháborúnak, hanem a plasztikai sebészetet is, aminek egyik kétes gyümölcseként egyes jómódúbb körökben a kor előrehaladtával egyre jobban hasonlítanak egymásra a nők. Noha valószínűleg Harold Gillies brit sebész – a plasztikai sebészet megteremtője – szörnyülködve venné tudomásul, hogy az általa harci sérülések rendbehozására kikísérletezett tudomány segítségével emberek millióit szabják át önmagukat az éppen aktuális divat trendeknek megfelelően. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

ulfsciences.com; ekmk.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved