Július 29. – Naprendszerünk tizedik bolygója


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

2005 július 29-én jelentette be Mike Brown csillagász és csapata, hogy megtalálta naprendszerünk 10. bolygóját, de ahelyett, hogy nevüket szimplán bevésték volna a földrajz- és történelemkönyvek lapjaira, felfedezésük végeredményben a Pluto váratlan lefokozásához vezetett 😊..

Michael E. Brown alias plutokiller, Chad Trujillo és David Rabinowitz 2005. január 5-én azonosították az új égitestet pár két évvel azelőtt készített felvételen, amelyeken a fényessége alapján nagyobbnak tűnt a Plutónál is.

Ezzel a szerénynek nem nevezhető csillagászok 1930 óta az első új bolygó felfedezőinek tekintették magukat, bár mentségükre meg kell jegyezni, hogy eddig a pontig a Nemzetközi Csillagászati Unió nem definiálta, mitől bolygó a bolygó, és mivel méréseik alapján az új objektum nagyobb volt a bolygónak számító Plutónál, joggal következettetek arra, hogy az Eris is bolygó lesz. 

Csakhogy ebben az időszakban fedezték fel más csillagászok a Haumea vagy a Makemake nevű égitesteket is aKuiper-övben, amelyek nem érték ugyan el egy nagyobb kőzetbolygó méretét, de a többi bolygóhoz hasonlóan  a Nap körül keringtek, ezzel óriási dilemma elé állítva a csillagász szakmát.

Mi legyen a Plutóval és az ezután felfedezett új objektumokkal?

A probléma megoldására a Nemzetközi Csillagászati Unió épp Mike Brown kezdeményezésére szavazással határozta meg azt a három kritériumot, ami alapján bolygóról beszélhetünk:

1.,

A Nap, vagyis központi csillag körül keringő égitest

2.,

Nagyjából gömb alakba kell formálódnia, hivatalosan megfogalmazva: megfelelően nagy tömegűnek kell lennie ahhoz, hogy kialakuljon a hidrosztatikai egyensúly.

3.,

Letakarította a pályáját.

A legnagyobb méretű Neptunuszon túli égitestek Földdel való összehasonlító ábrája

Az új szabályok alapján azzal kellett szembesülnie a csillagászoknak és a világnak, hogy a Pluto sem teljesíti a megállapított kritériumokat, mivel a pályája eleve a Kuiper-öv aszteroida mezőn belül található több másik kétes besorolású égitesttel együtt, plusz gravitációs viszonyban (rezonanciában) van a Naprendszer legkülső “igazi” bolygójával, a Neptunusszal.

Így ma ezeket az égitesteket már nem bolygókként kell emlegetnünk, hanem a tömegkultúrában még nem teljesen elfogadott módon kisbolygókként vagy törpebolygókként hivatkozhatunk rájuk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Urvilag.hu; csillagvizsgalo.blog.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved