Július 30. – a maffiával cimboráló szakszervezeti vezető rejtélyes eltűnése


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

Jimmy Hoffa neve nemcsak a modernkori amerikai történelem, esetleg a híres maffia gyilkosságok iránt érdeklődők számára csenghet ismerősen, hanem a filmrajongók számára is. A szakszervezeti vezető fordulatos életét és 1975-ös eltűnését olyan nagyágyúk elevenítették meg, , mint Jack Nicholson és Danny DeVito (Hoffa, 1992), vagy Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci a Martin Scorsese rendezte Az Ír című filmben.

A ma negyvenöt éve eltűnt szakszervezeti vezetőt utoljára két hírhedt maffiavezérrel, Anthony Provenzanóval és Anthony Giacalonével látták vacsorázni, pontosabban egy michigani étterem parkolójában folytatott beszélgetés volt az utolsó mozzanat, ami sikerült rekonstruálni Hoffa eltűnése után.

Hoffa ekkor már börtönviselt volt, öt évet kapott csalásért, és Nixon elnöktől úgy kapott kegyelmet, hogy nem folytathat semmilyen szakszervezeti tevékenységet. A szemtanúk állítása szerint eltűnése előtt mégis ilyen témában egyeztetett a maffiavezérekkel.

Hoffa az ötvenes évektől 1971-ig a fuvarosok szakszervezetének vezetője volt az Államokban, ismert tények alapján ezer szállal kötődött a maffiához. Kapcsolatai miatt megítélése a mai napig ellentmondásos a tengerentúlon. Kevésbé közismert, hogy 14 éves korától eltökélt szószólója volt a kizsákmányolt munkásoknak.

Megújította az International Brotherhood of Teamsters szakszervezet működését, és új sztrájkstratégiát vezetett be, aminek köszönhetően a szervezet taglétszáma 1951-ben meghaladta az egymilliót, Hoffa népszerűsége pedig az egekbe kúszott a melósok köreiben, 1958-ban a szakszervezet alelnökévé választották.

Sikerei mögött sokan a maffiát sejtették. Tény, hogy a sztrájkok lehetőséget adtak a gazdaság befolyásolására, hiszen azok a vállalatok, ahol a munkások gyakran sztrájkoltak, hosszabb távon akár csődbe is mehettek, míg konkurenseik betörhettek a munkásaikkal bajlódó cégek által szabadon hagyott piacokra. Így nem csoda, ha a szakszervezetek környékén rendszeresen sertepertéltek a maffia tagjai.

Bírósági tárgyalásán Hoffa így reagált e vádakra: nem mindegy, hogy ő befolyásolja a maffiát, vagy azok teszik őt a bábjukká, mert ő a „mobstereknek” sohasem engedett.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

dailymail.co.uk

2017 Kidsnews | All rights reserved