Július 31. – félrefordítás, ami egymillió ember életébe került


kidsnews (127éves) - 10 hónapja

Nem sokkal hivatalba lépését követően Lyndon B. Johnson amerikai elnök aggodalmát fejezte ki az Észak- és Dél-Vietnam között a nagyhatalmak nemhivatalos támogatásával zajló indokínai háborúval kapcsolatban, és tovább növelte országa katonai jelenlétét a térségben.

1964. július 31-én a Maddox (DD–731) amerikai romboló felderítő küldetésbe kezdett az észak-vietnámi Tonkini-öbölben abból a célból, hogy a dél-vietnámi speciális egységek a védelmi rendszer pontos ismeretében szállhassanak majd partra az észak-vietnámi partokon.

Az észak-vietnámi tengerészet azonban felfedezte a Maddoxot, és erőtlen torpedó- és géppuskatámadást indított, amit az amerikai flotta azonnal megtorolt. A közelben várakozó Ticonderoga repülőgéphordozó légi támogatásával el is süllyesztették az egyik támadó hajót és harcképtelenné tették a másik két ellenséges naszádot is.

Mindez a térségben zajló fegyveres konfliktus szokványos epizódjának tűnt egészen addig, amíg a Fehér Házba nem jutott el a titkosszolgálatok által lehallgatott vietnámi üzenetváltás, aminek alapján a kódfejtők szerint a szocialista orosz és észak-vietnámi csapatok komolyabb tengeri offenzívába kezdtek, és a Maddox-incidens valójában ennek az első akkordja, és nem csak egy kósza atrocitás volt.

A flotta azonnali tűzparanccsal lépett a legmagasabb fokozatba, és az amerikai kongresszus Tonkin-öböl határozat néven olyan rendelkezést fogadott el ellenvélemény nélkül, amely Johnson elnököt felhatalmazta

„minden szükséges lépés megtételére, amelybe beleértendő a fegyveres erők bevetése is.”

Az ügy apró szépséghibája, hogy a titkosszolgálatok a lehallgatott üzeneteket meghamisították, amire Robert J. Hanyok amerikai történész 2001-ben bizonyítékokat is talált, miközben a titkosszolgálatok belső levelezésében kutatott.

Felfedezte, hogy a táviratokat a kódfejtők először „félrefordították”, majd a középvezetőik a hiba felvállalása helyett inkább annak eltussolása mellett döntöttek, és ennek köszönhetően eszkalálódott a Tonkini-incidens, magasabb szintre léptetve a vietnámi háborút és közel ötvenezer amerikai és hozzávetőleg egymillió vietnámi halálát okozva a továbbiakban.

Fontos azért megjegyezni, hogy a téma szakértői közt nem teljes az egyetértés abban, hogy tényleg Tonkini-öbölben történtek hatására lépett Johnson elnök, vagy csak ürügyet keresett és mindenképpen komolyabb háborúba fogott volna az az öbölben történtek félrefordítása nélkül is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

usni.org; mult-kor; ng.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved