Július 5. – hat év luxusbörtön Dollynak, a Time magazin címlapbárányának


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

1996-ban ezen a napon jött világra az első, sejtből klónozott birka, aki aztán az egész életét a tudománynak szentelte. Dolly a létrehozásában jelentős szerepet játszó Roslin Intézetben élt, ahol  jobbára tesztekkel és megfigyelésekkel teltek napjai. A kutatók társaságában töltött idő valószínűleg nagyban hozzájárult Dolly fajtársainál magasabb intelligenciájához. Élete ennek ellenére sem volt irigylésre méltó, mivel Dollynál már négyéves korában ízületi gyulladást diagnosztizáltak, majd egy juhoknál gyakran előforduló rákbetegséget is megállapítottak.

A tudományos világ megosztott a felmerült egészségügyi problémák kapcsán. Az egyik oldal véleménye szerint a bajok egy része a laboratóriumi élet következménye volt, míg mások a Dolly tartós párkapcsolatából származó gyakori szülést emelik ki problémák okozójaként, de a laikusok közül sokan hisznek azokban a teóriákban, miszerint a klónozás volt a ludas.

A klónozás jelentése: genetikailag azonos, magasabb rendű szervezetek ivartalan szaporítással, mesterséges módon való “lemásolása” oly módon, hogy az utódszervezet – ami egyetlen sejt is lehet – genetikai szempontból teljesen megegyezik az anyaszervezettel. Természetes környezetben is gyakran megtörténik.

Dolly halála után ismét felparázslott a vita a klónozás körül,  mivel a birkák átlagos élethosszának felét megélt bárány egészségügyi gondjait sokan a születése körülményeivel indokolták. Ennek ellentmond, hogy Dolly összesen világra hozott hat utódja mind tökéletes egészségnek örvendett, és az állat boncolása sem támasztotta alá ezeket a teóriákat.

Az elmúlt 24 évben a kutatók sokféle emlőst klónoztak, és néhány kihalt faj visszahozásával is kísérleteznek változó sikerrel, ugyanakkor fontos kiemelni a klónozással kapcsolatban, hogy súlyos etikai kérdéseket vet fel még akkor is, ha új távlatokat nyitott a modern orvostudomány és a biotechnológia előtt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

britannica.com; rubicon.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved