Július 6. – bevezették a jobb oldali közlekedést Magyarországon, de Budapesten maradt a bal oldali


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Aki járt már Angliában, esetleg Ausztráliában az tudja, milyen kellemetlen az utazó számára a fordított közlekedés megszokása. Mind balra nézünk először, ha lelépünk az úttestre, balról előznek az autók, a körforgalomban jobbra dőlünk a kanyarban. A világ nagyobbik részén magától értetődő, hogy a közutakon a jobb oldalon közlekedünk.

Ezért a Brit-szigeteken és az egykori brit gyarmatokon érvényben lévő bal oldali közlekedés rendszeresen sodorja mókás, kellemetlen, sőt akár életveszélyes helyzetekbe a nem odafigyelő utazót.

Régészeti és történelmi leletek bizonyítják, hogy az ókori görögök és a rómaiak az út bal oldalán közlekedtek, és ezen a középkorban sem változtattak őseink.

A történészek egyik lehetséges magyarázata erre, hogy jellemzően jobbkezes őseink a bal oldali közlekedésben könnyebben ránthattak kardot a galád szembejövők ellen és így nagyobb biztonságban érezték magukat.

Egy másik hasonló érvelés szerint a jobb kéz okán többnyire bal oldalt hordott kard miatt jobbára bal oldalról szálltak lóra, így logikusabb volt a bal oldalon maradni a közlekedésben is.

Baross tér, szemben a Rottenbiller utca. A felvétel 1895 körül készült_Fortepan Budapest Főváros Levéltára

Bármi is volt az oka, az 1700-as évekig biztosan a bal oldali közlekedés dominált, egészen addig, amíg az észak-amerikai gyarmati területeken el nem kezdtek áttérni a jobb oldali közlekedésre.

A váltás Európában is támogatókra talált és egyre többfelé megtörtént, és végül az 1930-as évek második felében Németország nyomására az Osztrák-Magyar Monarchia területén is fokozatosan áttértek a jobb oldali közlekedésre.

Itthon 1939 júniusában döntötték az áttérésről, de csak 1941-ben került sor a tényleges bevezetésre a II. világháború kitörése miatt, azonban a budapesti közlekedési vállalatok és a hatóságok hosszabb időt kaptak a jobb oldali közlekedés bevezetésére, így fordulhatott elő, hogy 1941. november 9-én hajnal 3 óráig az országban egyszerre volt jobb és bal oldali közlekedés is érvényben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved