Július 7. – a csokoládé világnapja


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Ma van a csokoládé világnapja, de aki nem így tudja, az ne csodálkozzon rajta, mivel a csokoládénak megszámlálhatatlan ünnepnapja van, például máris négy nap múlva július 11-én a nemzetközi csokoládé nap, amit Franciaországban, 1995-ben tartottak először. Az Egyesült Államokban viszont szeptember 13-án van a csoki ünnepe. Ami engem illet az év összes napja lehetne valamiféle csokoládéval kapcsolatos világnap 😊, esetleg el tudnék képzelni

„kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, tömör csokoládé, lyukas csokoládé, csomagolt csokoládé” világnapokat is, amivel Gombóc Artúr is biztosan egyetértene.

De hogy komolyan is beszéljünk az istenek eledeléről, összeszedtünk néhány történelmi tényt:

1.,

A kakaóbabot már i.e. 600-ban is termesztették. Az amerikai őslakos törzsek, a maják és az aztékok   is fizetőeszközként használták. Mivel aranyat gyakorlatilag tetszőleges mennyiségben elő tudtak állítani, sokkal értékesebb volt számukra a korlátozottan rendelkezésre álló kakaóbab.

2.,

1519-ben, amikor a spanyolok a Közép- Amerikába érkeztek, Montezuma (az Azték birodalom uralkodója) csokoládé itallal (xocolātl-lal) kínálta Hernán Cortés de Monroy y Pizarro-t, a spanyol konkvisztádort, aki kegyetlen mészárlással „hálálta” meg az uralkodó közeledési szándékát.

3.,

Az első hivatalos csokoládéfőző vállalkozás 1580-ban nyílt meg Spanyolországban.

4.,

A csokoládéitalt az indiánok keserűen itták fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, kukoricaliszttel, és erjesztve. Cukrot a Mexikóban élő spanyol apácák tettek bele először.

5.,

Utolsó tényünk még nem történelmi: 2050-re a kutatók szerint a globális felmelegedésnek köszönhetően a kakaóbab ültetvények eltűnhetnek a föld színéről.

Válaszd a biciklit autó helyett, és lesz esélyed csokit enni a jövőben is, sőt a kilók miatt sem kell aggódnod többé!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

classickitchen.eu;hajraegeszseg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved