Június 11.- a modern Európa szégyene


kidsnews (127éves) - 2 hónapja

„25 évvel ezelőtt Európa nem tudott megfelelni annak az ígéretnek, hogy soha többé nem kerül sor hasonló tragédiára kontinensünkön. Ez erőteljes emlékeztető annak szükségességére, hogy minden esetben szilárdan álljunk ki az uniónk alapját képező egyetemes értékek – különösen az emberi méltóság – mellett. Most, 25 év elteltével kötelességünk az emlékezés” – hangzott el az Európai Bizottság Michel elnök, von der Leyen elnök és Borrell alelnök által jegyzett nyilatkozatában, amelyet a srebrenicai népirtás 25. évfordulója alkalmából adtak ki.

Ratko Mladic hadseregparancsnok vezetésével a boszniai szerb csapatok megtervezett és szisztematikus etnikai tisztogatást végeztek a boszniai szerb területek bosnyákok lakta településein, sokszor a békefenntartók szeme láttára hurcolva el a lakosságot.

Június 11-én a srebrenicai mészárlásként elhíresült katonai akció keretében 8700 bosnyákot, főként férfiakat és 12 év feletti fiúkat végeztek ki és megszámlálhatatlan mennyiségű nőt erőszakoltak meg, mindezt 1995-ben, a modernkori értékeket valló Európa közepén.

Azóta nemcsak az ENSZ, de a békefenntartással megbízott Hollandia szerepét is vizsgálták a tragikus eseményekben, és a legfelső bíróságon elmarasztaló ítélet született a holland állammal szemben. A hágai Nemzetközi Törvényszék a volt Jugoszlávia területén 1991 és 2001 között elkövetett emberiség elleni bűntettek miatt összesen 161 ember ellen emelt vádat, és elítélte többek között a sokáig bujkáló Ratko Mladicot is.

Mindez azonban nem változtat a tényen, hogy a rendszerváltás után olyan szintre eszkalálódhatott az elemeire szétesett Jugoszlávia területén, teljesen eltorzult nacionalista ideológiák alapján kitört  konfliktus  a szerb, horvát és bosnyák közösségek között, hogy minden oldalon szinte rutinszerűvé váltak az emberiség elleni bűntettek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved