Június 22. – Nobel-békedíjas robbantott Jeruzsálemben


kidsnews (127éves) - 6 hónapja

A terrorizmusra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint újkori fenyegetés, és egy valláshoz vagy népcsoporthoz társítani azt.

Pedig a terrorizmus leginkább csak a huszadik századhoz köthető és céljai tekintetében nagy változatosságot mutat.

A nagy-britanniai IRA (Irish Republican Army) szeparatista osztagként jött létre 1919-ben, míg a spanyol ETA (Euskadi Ta Askasatuna) terrorszervezet a szabad Baszkföldért küzdött, sőt az olaszoknak is megvolt a maga terrorista csoportja, a Korzika elszakadását követelő FLNC (Front de la Liberation Nationale de Corsica). Említhetnénk a vörös, kommunista csoportok közül az 1967-ben Németországban alakult Vörös Hadsereg Frakciót, az 1975 –ben Görögországban létrehozott November 17 nevű szervezetet, és az 1970-ben Olaszországban alapított Brigate Rosse csoportot is a teljeség igénye nélkül.

A huszadik század elején a Közel-Keleten is hemzsegtek a terroristának minősített szélsőséges csoportok, akik ebben az időszakban még nem egymás ellen harcoltak, mivel a közös ellenség a brit megszállók voltak, így még nem igazán foglalkoztak az egymás közti etnikai, történelmi és vallási különbségekkel. Ennek megfelelően a térségben nem csak arab, hanem cionista terrorszervezetek is működtek szép számmal, akik fő célja Izrael állam életre hívása volt.

1946. július 22-én az Irgun nevű zsidó terrorszervezet felrobbantotta a megszálló brit hatóságok központi irodáinak otthont adó King David szálloda egyik szárnyát Jeruzsálemben.

Második detonáció

A robbantás különlegessége, hogy az Irgun célja kizárólag a szerveződő forradalomra vonatkozó nyomozati anyag megsemmisítése volt, amit az épületben található irodákban tároltak a brit megszállók.

A szervezet vezetője, Menáhém Begin utasítást adott, hogy előre figyelmeztessék a szállodát, ezért a a szállodát háromszor is felhívták a bomba miatt, de a hotel telefonközpontjában nem vették komolyan a fenyegetést és nem ürítették ki az épületet.

Brit katonák Jeruzsálemben a King David szálloda felrobbantását követően

A szálloda felrobbantása a 20. század egyik legvéresebb merénylete lett, amelyben 91, különböző nemzetiségű és vallású ember vesztette életét és 46-an megsebesültek.

Izrael állam megalakulását követően az Irgun terrorszervezet feloszlott. Menáhém Begin később miniszterelnöki funkciót is betöltött, és Nobel-békedíjat is kapott a térség békéjéért folytatott munkájáért.Forrás:

BBC History magazin; mult-kor.hu en.wikipedia.com

2017 Kidsnews | All rights reserved