Június 24. – Indiana Jones ihletője felfedezi a Machu Picchut


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

A perui Andokban egy esős napon, 1911. július 24-én a helyiek a Machu Picchu romjaihoz vezették Hiram Binghamet. A Yale egyetem megbízásából dolgozó fiatal professzor rögtön tudta, hogy élete felfedezését teszi, és a kalandor természetű, nőtársaságot kedvelő és milliárdos feleséggel rendelkező professzor azonnal világhíressé vált.

Az inka városépítészet máig feltárt legbámulatosabb városát mára évi félmillió turista látogatja meg.

Az eredetileg egy „elveszett várost” kereső professzor (haláláig hitt benne, hogy Machu Picchu volt Vilcabamba, vagyis az elveszett város) egész életét a becslések szerint valamikor 1450 körül épült város felfedezésének és a város építéséhez köthető két híres inka uralkodó, Pachacutec és fia, Tupac Yupanqui tanulmányozásának szentelte.

A hálás utókor nem csak Indiana Jones alakjával köszönte meg fáradozásait, hanem egy róla elnevezett Hold kráterrel is.

Az archeológia hőskoráról alkotott romantikus képet erősen árnyalja, hogy nemrég kiderült, hogy a romváros igazi kincseit egy német vállalkozó erre létrehozott cége már Bingham előtt évtizedekkel „kitermelhette” és értékesíthette a helyi vezetés engedélyével, és maga Bingham is több, mint 4000 db műtárgyat, közte múmiákat, csontokat és kerámiákat szállított a helyszínről a Yale egyetemre.

Utóbbiak visszaszolgáltatásáról a Yale egyetem és Peru több mint kétévnyi tárgyalás után tudott megegyezni a közelmúltban, azonban a korábban kereskedelmi célból elhordott tárgyak valószínűleg elvesztek vagy ismeretlen gyűjteményekben rejtőznek azóta is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

mult-kor

2017 Kidsnews | All rights reserved