Kedvező feltételek mellett igényelhetőek a Diákhitelek


Kovács Barna (19éves) - 9 hónapja

Várhatóan rekordot dönt idén a diákhitelt igénylők száma – közölte a Diákhitel Központ Zrt. az MTI-vel. Ennek oka, hogy kedvező feltételekkel vehető igénybe továbbra is a Diákhitel1 és a Diákhitel2, valamint, hogy május elsejétől egy új kölcsön is elérhető, a Diákhitel Plusz. Magyar Péter – a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója – szerint idén akár negyvenezer új igénylés is érkezhet.

A következő félévben is 1,99 százalékos kamattal vehető igénybe a szabad felhasználású Diákhitel1. Fontos változás, hogy az eddigi maximális havi 75 ezer forint helyett, havi 150 ezer forint igényelhető, így a hallgatók akár évi 1,5 millió forint hitelt is felvehetnek.

A kölcsön bármire felhasználható, vásárolhatóak belőle például elektronikai eszközök, finanszírozható belőle a lakhatás, de akár szórakozásra is fordítható.  A hitel törlesztését csak a hallgatói jogviszony megszűnése után kell megkezdeni.

Továbbra is kamatmentesen vehető igénybe a kizárólag képzési költségekre felvehető Diákhitel2. A kölcsönnek nincsen felső korlátja, így akár egy orvosi képzés is teljes mértékben finanszírozható belőle. A Diákhitel2-hez hasonlóan, törlesztését csak a hallgatói jogviszony megszűnése után kell megkezdeni. Tavaly az önköltséges hallgatók 30 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. 

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítése érdekében létrehoztak egy új kölcsönt is, a Diákhitel Pluszt. Május 1-től december 31-ig lehet igényelni a kölcsönt akár többször is, de egy második hitel feltétele, hogy az előző Diákhitel Plusz legyen visszafizetve.

A legkisebb felvehető összeg 100 ezer forint, a legmagasabb 500 ezer forint. A hitel futamideje 2-6 év között választható ki, de a felvétel után egy évvel el lehet halasztani a megkezdését.

A kölcsön igénylésére nyáron is van lehetőség, azoknak is, akik rendelkeznek más típusú diákhitellel. 

Mindhárom kölcsön hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhető, és bármikor előtörleszthető. A 2018-tól élő családi kedvezményeknek köszönhetően a második gyermek születése után az édesanya hitelének az 50 százalékát, a harmadik gyerek után pedig a 100 százalékát elengedik.  

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

MTI

2017 Kidsnews | All rights reserved