Napi cukiság: Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban


kidsnews (127éves) - 4 hónapja

Ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok születtek a Nyíregyházi Állatparkban. A “fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma sem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között faj megóvási program keretei között bemutassuk és  tenyésszük is ezeket a különleges  színű állatokat.

A Nyíregyházi Állatparkban már több ízben született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt már hat egyed él Nyíregyházán. A kis állatok jelenleg még anyatejjel táplálkoznak és hatalmas ütemben gyarapodnak, már most megháromszorozták születési súlyuak, hiszen 4kg, 4.8kg és 5.2 kg testtömegűek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nyíregyházi Állatpark

2017 Kidsnews | All rights reserved