Nyáresti sétán lehet meglesni a jávorantilop-csordát Debrecenben


kidsnews (127éves) - 5 hónapja

Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj; egy kifejlett bika akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérheti. Méreténél nem kevésbé impozánsak külső jegyei: homokszínű vagy vöröses szőrzetén a háttól a hasig fehér csíkok húzódnak, többszörösen csavart, egyenes szarva pedig gyakran meghaladja a félméteres hosszt. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászata veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Az idei nyár eddig különösen eseménydúsan telt az ország legnagyobb jávorantilop-csordájában Debreceni Állatkertben, hiszen a május végén és június elején született debreceni borjak június 27-én újabb testvérkét kaptak. A szerencsés látogatók szeme láttára világra jött apróság neme egyelőre ismeretlen, mivel a csorda felnőtt tagjai körbeállva védik őt a gondozók jelenlétében.

Fotó:Gyökér Máté

Mindazonáltal jó egészségnek és kifogástalan étvágynak örvend, idejének nagy részében pedig két pajtása társaságában játszik vagy épp megpihen az intézmény Afrika-panoráma kifutójában.

A jávorantilop-csorda legifjabb tagját a július 10-én, 20:00 és 23:00 között megtartott Esti séta alkalmával is megtekintheti majd a nagyközönség. Az exkluzív program résztvevői a nyáreste varázsában kulisszák mögötti szakvezetésen fedezhetik majd fel a kert ezernyi titkát, és nyerhetnek bepillantást az állatok addig ismeretlen, esti életébe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.Forrás:

Nagyerdei Kultúrpark

2017 Kidsnews | All rights reserved