Omán – egy pont a Földön, amiről lehet, hogy nem is hallottál


Darinka (13éves) - 1 éve

Úticélunk a legtitokzatosabb szultánság, amely leginkább természeti szépségeiben hasonlít az elvarázsolt ezeregyéjszaka meséjére. Engedjétek meg, hogy elkalauzoljalak benneteket  az  Arab- félszigetre, azon belül is le a déli partra, ahol nemcsak a sivatag uralkodik, hanem a tengerről érkező eső, ami zöld ligeteket, wadikat, vagyis folyóvölgyeket, barlangokat és életet alakított ki ezen a kis területen. Ezt a páratlan szépségű és különleges hangulatú országot  Ománnak nevezzük, ahol minden más: a természet, a kultúra és az ott élő emberek is.

Omán, Zulfa Mecset

Ahmeddel az egyik helyi piacon találkoztunk és megengedte, hogy mellészegődjünk az árusok forgatagában. Miközben a piacon sétáltunk alkalmi segítőnkkel beszélgettünk és betekintést kaptunk az ománi mindennapokba. Ahmed reggelente nagyon korán kel, reggelijét a kertjébe költi el, amelynek jól gondozott fűve és pálmafái mindig büszkeséggel töltik el, a szépen gondozott angol gyep igazi különlegességnek számít errefelé. Távolabb a  háztól a hegy lábánál legelésznek a kecskéi, amelyek a családi üzletet is jelentik.

Találkozásunkor is épp két kis kecskegidát hozott a piacra, egész pontosan két nagyon pici gidát pakolt ki a csomagtartóból, amelyben megtették az utat  Nizwa városi piacáig. Állatszerető emberként megütközve néztem ahogy ezek a kis állatok az egész egy órás út alatt kanyarokban valószínűleg ide-oda verődtek és szendvedtek a csomagtartóban. 

 Ahmeddel együtt mi is az állatvásár felé igyekeztünk. Sok-sok tömjént, állatot, fűszert, zöldséget, egyáltalán nem étvágygerjesztő gyümölccsel rakodott asztalokat láttunk, aztán elértünk egy kör alakú helyiséget, amiben körbe-körbe mentek az állatok gazdáikkal. Az egyik szembeötlő furcsaság az volt, hogy az állatok nagyság szerint vannak beosztva, először a kecskék aztán a marhák, végül a tevék róták az embertömegben ijedten a köröket. 


Különböző meghatározott időpontban a vevők és a kíváncsiskodók óriási tömeg szemléli az állatokat.

Órási a tolongás, a hangzavar, és a tömeg, amelyben az állat kereskedők kínálják eladásra a jobb sorsra érdemes állataikat.

Legfurcsább mégis az üzlet megkötése volt, a kör alakú helyiség kaviccsal van leszórva – aminek eddig a pillanatig nem tulajdonítottam jelentőséget – ha érdekli a vevőt valamelyik állat, akkor egy kavicsot dob az állatra, a tulajdonosa odamegy a vevőhöz és elkezdődik a Közel- keleten olyan kedvelt alkudozás. Ahmed portékája elkelt és mi is búcsút vettünk tőle.

Al-Alyn felé vesszük az irányt. Kis kertek között kanyarogtunk. Átkelünk egy kiszáradt folyó medren. A talaj, ahogy haladunk feljebb, egyre vörösebbé válik. A jól öntözött kis kertektől egyre távolodtunk és már csak egy-két fűcsomó rejlett néhány sziklahasadék között. A messziségben a naplementében fürdő szikla ormok látszódtak. Nem tudtunk figyelni az elénk táruló sírokra, az egésznapos élmények hatása miatt.

A messziségben egy kecske sírt, elszakadt a többiektől. Talán az állatvásár és a két kis gida szomorú látványa miatt is jobban aggódtunk most emiatt, mert vagy a szakadék felé próbálkozik utat találni, vagy pedig csak egyre távolodik a többiektől. Csendben, lélegzetvisszafojtva  figyeltük őt, végül sikerült levergődnie. Mi is megnyugodva bekukkantottunk a lábunk előtt heverő több mint 1000 éves kúp alakú sír helyekbe, amelyek különlegessége, hogy egybe 200 embert is eltemettek, nehéz ezt elképzelni.

A hegy túloldalán megszólalt a mecsetben az imára szólító hodzsa éneke, mi is elmentünk sátorhelyet keresni az éjszakára. Ha Ománban  jártok, érdemes megnézni a sok-sok mecsetet, elmenni több wadik túrára. Megnézni a Bahla-erődöt, ami rengeteg kis zegzugos régi szobákból áll, mert apró helységekben elénktárulhat az ezerévek óta játszódó események, amikor még a vár volt az élet központi helye. A katonák az ellenségekkel viaskodtak, a nők a szobáikban szépítették  magukat és emberi küzdelmek, háborúk zajlottak a falak között. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved