Redo in memoriam Sziget


Solymosi Máté (19éves) - 8 hónapja

A Twenty One Pilots áprilisban kiadta a Level Of Concern című számot, amit eszközként használtak a rajongókkal való kommunikálásra azóta. Jött belőle élő verzió, két videó, nemrég pedig egy online kódkeresős játékot is ráépítettek, aminek a végkimenetele a világ legelső véget-nem-érő videója lett. A videó különlegessége, hogy a rajongók küldhetnek 30 másodperces klipeket, amik (miután átmentek egy moderátoron) belekerülnek a livestreamelt videóba. Jelentkezni ezen a linken lehet.

Az esemény apropójából előszedtük a tavalyi Sziget-koncertekről szóló cikkemet, amiben a Twenty One Pilots első budapesti fellépéséről is írok. Most ez következik.

Hearts Hearts

 A Hearts Hearts egy Osztrák indietronika banda. Dolgoznak akusztikus és eletronikusabb alapokkal is, igazából ahogy a szám megkívánja. Énekesük vagy természetes hangján prezentálja pattogós, táncolható számaikat, vagy különös (kissé felkavaró) falsetto-jával fogja meg a hallgató figyelmét.

A csapatra a Szigetre menetelünk előestjén találtunk rá, amikor végighallgattunk minden fellépő előadót. A kellemes, táncolható számok azonnal megragadták a figyelmünk, izgatottan indultunk másnapi fellépésükre.

A koncert meglepően magas színvonalat képviselt. Az Európa színpad egyébként is alacsony befogadóképességéhez képest is elég apró tömeg volt rájuk kíváncsi – kb. negyvenen voltunk a koncerten – de a banda még ennek ellenére elég komoly show-t csinált, nem hagyták, hogy leüljön a buli. Sok hangszerváltás, például fuvola (!) jelent meg, jó setlist, minden nagyon a helyén volt. Még az Ikarus című számukat is lejátszották nekünk, ami akkor még nem is jelent meg.

A bandának egyébként kettő lemeze van, melyek közül én a Goods/Gods címűt hallgattam relatív sokat, így azt tudnám leginkább ajánlani. Mindenképp egy figyelemre méltó csapat, akik nem váltják meg a világot, de derekasan, jó minőségben csinálják, amit csinálnak és megérdemlik a kíváncsi füleket. Jelenleg éppen a harmadik lemezükről jelentetnek meg számokat, úgyhogy azt lehet várni.

Ajánlott számok: Phantom/Island; Some Oceans Away

The National: Aki figyelmes követőm (miért lenne ilyen) az már tudja, hogy kedves a szívemnek a National. 2017-es albumukról többoldalas cikket írtam, a 2010-es High Violeten található a Conversation 16, ami talán az all-time kedvenc számom, Boxer című lemezük pedig a 2000-es évek egyik legelismertebb és legjobb lemeze volt.

Szóval igen, nagypresztízsű bandáról beszélünk, akiknek legújabb albuma rendkívül izgalmas elemekkel gazdagította a megszokott hangzásukat (női vokálok, gyerekkórus) és egy egészen különleges koncepciót váltott valóra a rövidfilm/album[ átmenettel. A női vokál és az egész lemez grandiozitása miatt nagyon szerettem volna ezen a turnén látni a National-t. Na, de nézzük, hogy sikerült színpadra vinni az új albumot.

Egészen elképesztő, hogy mekkora showt művelt a National. Számközbeni dedikálás, rendszeres tömegbe mászás és egy annyira combos setlist[2], amire nem számíthattunk. Tele volt a koncert meglepetésekkel, de legmagasabb pontjai [HLK2] kétség kívül a Guilty Party és az About Today voltak. Mindkét szám nagyon meglepett, és mindkettő isteni volt élőben – amikor elindult az About Today már euforikus állapotban voltunk, a második percétől bőgtem, a harmadiktól pedig elkezdett vérezni az orrom – de nem különösen érdekelt. Földöntúli élmény volt.

A női vokalista remek munkát végzett az új számok alatt, a banda tagjai pedig mindent beleadtak – lentről legalábbis úgy tűnt. Remekül működtek a számok élőben, kevés volt az üresjárat, bár egy problémám azért volt: az új albumról nem a legizgalmasabb számokat játszották élőben, amit eléggé sajnáltam, legfőképpen a Quiet Light kihagyását. Nagyon szeretem azt a számot és a lemez egyik legjobbjának tartom. Kihagyása azért fájt különösen, mert minden minket megelőző koncerten játszották.

Összességében persze kiváló élmény volt, még akarok még még még még

Ajánlások: Conversation 16; Quiet Light

Twenty One Pilots: Jó koncertet hozott a Twenty One Pilots, bár a fesztivál kerete kissé lelimitálja a setlist lehetőségeit. Sajnálatos módon a közönség folyamatos kamerázása az idegeimre ment és nem láttam tőle rendesen semmit, de a zenei és a performansz része a dolognak nagyon rendben volt.

Sok volt a hangulati elem, a Jump Around cover, hogy egy példát mondjak vicces volt, élveztük is, tudják Tylerék, hogyan kell fesztiválon fellépni. Persze nem volt annyira jó, mint a tényleges showjuk, amire még Februárban eljutottam, de hozták a megszokott színvonalat és hangulatot. A rajongókkal meg nem lehet mit kezdeni, ha telefonozni akarnak koncertnézés helyett akkor nincs aki megállítsa őket. Különösnek gondolom ezt a trendet, de nem a Twenty One Pilots hibája.

Ajánlások: Holding Onto You; Chlorine; Level of Concern

Idles: Na ekkora bulin még nem voltam. A Twenty One Pilots miatt az első néhány számról lemaradtunk, de pont a Mother elejére estünk be, ami az egyik kedvencem az első albumukról. Elejétől a végéig hatalmas energia volt az A38-as sátorban, elképesztő, mekkora partit csaptak a progresszív britek. Mindenkinek örökre ilyen koncerteket kívánok. Fölösleges is szerintem szaporítani a szót, legjobb.

Az Idles-nek is idén érkezik új albuma, Ultra Mono címmel. Arra is érdemes lesz figyelni, az eddig kiadott számok ígéretesek.

ajánlások: Samaritans; Grounds; Mother

Ezek voltak a kiemeltjeim idén. Jó koncertet adott még a napjainkon James Blake, aki nem a műfajunk (bár élőben sokkal jobban tetszett az a néhány szám amit megnéztünk) illetve a Foo Fighters is, akiknek még ha a zenéjét nem is szeretem, el kell ismerni, hogy jól nyomták a bulit (tolószékes-gitártörős incidens), bár tőlük is csak néhány számot sikerült elkapnunk.

Nagyon színvonalas volt továbbá a fesztivál területén működő mozi. Megtekintésre érdemes filmeket vetítettek, nagyon jó ötlet és kellemes felüdülés lehet főleg azoknak, akik egész héten lenn vannak a porban és melegben.

Kifejezetten jó volt tavaly a Sziget. Nincs más nagy megfejtésem így a végére, csak tényleg jó volt. Idén ugye, világjárvány és hasonlók okán nem lesz Sziget, de ne keseredjünk el, mindig van jövőre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved