Tücskök és hangyák – A pénzügyi egyensúly megteremtése a személyiségeddel kezdődik


Tigirl (16éves) - 1 éve

Sosem volt könnyű a pénzzel bánni, hogy az valóban boldoggá tegyen, így sosem lehet túl korán kezdeni a tanulást, ha a pénzügyi tudatosság elsajátításáról van szó. Meglepő lehet, de elsősorban a saját személyiséged és szokásaid megismerésével kell kezdened, hogy aztán okosan tudj gazdálkodni. Természetesen ebben is a segítségedre leszünk: eme cikkben a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen összeszedtünk néhány tudnivalót és tesztet, hogy  könnyebb legyen tervezned és közben jól érezni magad.

“De kérem szépen, mi ez a komolyság?! Nekem nincsenek is pénzügyeim…” Ó, dehogynem, gondolj csak bele!

Ha már kapsz zsebpénzt, vagy netalán diákként dolgozol, akkor mondhatjuk, hogy van bevételed. Aztán elmész a suli büfébe, veszel magadnak kaját, esetleg elmész vásárolgatni a barátnőiddel vagy haverjaiddal, akkor bizony kőkemény kiadásaid is vannak. Ugyanolyan pénzügyeid vannak, mint a szüleidnek, csak kicsiben – ami éppen tökéletes a dolgok kitanulásához.

Emlékszel a tücsök és a hangya meséjére? A tücsök sosem gondolt a télre, mindig csak a pillanatot élvezte, amíg a hangya szorgosan dolgozott, és tetemes tartalékot halmozott fel a hidegebb évszakokra. Nos, a közgazdaságtanban bevált fogalom lett a tücsök-, illetve hangya-szindróma, ami a két ellentétes attitűdre utal, ha pénzről van szó. 

A “nagyon tücskök” sokat költenek, mindig engednek a csábításnak, akcióknak, és pont ezért könnyen kerülnek adósságba. Ezzel szemben az “elvetemült hangyák” Zsugori uram-szerűen mindent megvonnak maguktól, mindenen spórolnak, folyton félretesznek, aztán csak ülnek a megtakarításaikon.

Természetes, hogy egyik sem szimpatikus és igencsak valószínűtlen, hogy rád bármelyik is 100%-ig igaz legyen. Ez egyszerűen azért van, mert a világ nem csak fekete vagy fehér, hanem sok ezer árnyalat van benne, amiben keveredik a két véglet – ettől lesz egyszerre nehéz és izgalmas. Azt viszont meg tudod határozni, hogy inkább a tücsökre vagy a hangyára hasonlítasz, ami nagyon fontos, ugyanis csak így tudod fejleszteni magad a pénzügyeid kezelésében.

Ahhoz, hogy a lehető legtöbb álmodat meg tudd valósítani és boldog, elégedett ember légy, meg kell találnod az arany középutat a tücsök és a hangya közt. Kezdd azzal a tervezést, hogy átgondolod, mi a szíved vágya: egy menő pulcsi, márkás cipő? Új füles vagy gamer billentyűzet? Bulizás, fesztiválozás a barátokkal? Jogsi, nyelvvizsga? Egyetem, külföldi kalandozások? Attól függően, hogy mit szeretnél, kell megtakarítanod.

Orvosi képzés 1 350 000 Ft/ szemeszter Gazdálkodás és menedzsment képzés 350 000 Ft/ szemeszter Mérnökinformatikus képzés 325 000Ft/ szemeszter Zeneművészeti képzés 350-800 ezer között/ szemeszter Művészeti képzés 500-800 ezer / szemeszter Nyelvvizsga 27-36 ezer / vizsga Jogosítvány  165 -199 ezer között szerezhető.

Tegyük fel, hogy kapsz havi 150.000 Ft fizetést, és van egy álmod, aminek a megvalósítása 10-szer ennyibe kerül. Lesznek dolgok, amikről le kell mondanod a “nemes célért”, de én “inkább hangyaként” úgy gondolom, “valamit valamiért” alapon nem is lesz olyan nehéz megállni, de nem tudhatom, hogy egy “tücsök” hogy van ezzel.

A lényeg az, hogy nem kell mindent megvonni magadtól, de ha folyton elvered az összes pénzed, nem fogod tudni a nagyobb céljaidat elérni. Gondolkozz előre, mérlegeld, hogy mekkorák a rendszeres kiadásaid (pl. kajára, bérletre, esetleg koleszra, stb.), illetve mennyibe kerül a nagy álmod, és ennek függvényében készíts tervet, amiben a lehető legkevesebb áldozatot kell hoznod, mégis össze tudod kaparni a szükséges lóvét. 

Tudom, elméletben minden nagyon könnyű, és a megvalósítás sajnos csakis rajtad áll, de bízz magadban, minden oké lesz. Mutasd meg, milyen jól bánsz a pénzzel, hátha az ősök is adnak egy kis extra tőkét. 🙂2017 Kidsnews | All rights reserved