100 magyar találmány és fejlesztés egy kiadványban


Kovács Barna (18éves) - 3 hónapja

Majdnem mindenki szereti sci-fi filmek magával ragadó hangulatát. Mit szólnátok, ha lenne egy könyv, melyben csupa ilyen filmekbe illő megoldást, kütyüt találtok?  A 100 magyar találmány és fejlesztés 2020 című kiadvány pontosan ilyen. Na jó, picit túlzok, természetesen nem minden benne található fejlesztést tudnék elképzelni egy sci-fi filmben, az azonban bizonyos, hogy akad köztük sok, amire érdemes odafigyelni, és az is, hogy képesek lekötni az olvasót egy kis időre.

A Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával létrejött könyv 2020 második negyedévében jelent meg, és 100 magyar találmányt, innovációt sorol fel az egyszerű ötletektől kezdve, a sci-fi filmek világát idéző megoldásokig. A kiadványban minden ötletről van egy rövid leírás illusztrációval, információt kaphatunk arról, hogy várhatóan mennyire hasznos a társadalom számára a termék, hogy milyen stádiumban van a fejlesztés, és hogy mi szükséges a továbblépéshez.

Ma is vannak olyan magyar találmányok és fejlesztések, amelyek a világ élvonalába tartoznak a mezőgazdaságtól egészen az űrkutatásig – emeli ki a Magyar Innovációs Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, amíg egy ötletből olyan termék születik, amely a 30 napos kampányidőszak félidejére már a tervezett összeg hússzorosát gyűjti be közösségi finanszírozásból, vagy amely 100 éve alig változó technológiában ér el áttörést, bízhatunk abban, hogy a “magyar feltaláló” kifejezés a jövőben is büszkeségre adhat okot számunkra.

A kiadvány fővédnöke Brikner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, védnöke Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója, és Pakucs János, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagja, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.  A zsűriben – mely a találmányokat kiválogatta – nyolcan kaptak helyet:

Jörg Bauer a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója; Szalai Piroska a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke; Bársony Farkas az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham Hungary) elönke; Szarka Csaba ezredes, osztályvezető, Magyar Honvédség Modernizációs Intézet, Innovációs Igazgatóság, Innovációs Stratégiai Osztály; Dr. Grasselli Norbert a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Ulbert István egyetemi tanár, az MTA doktora, általános orvos és villamosmérnök, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Információs Technológiai és Bionikai Kar, valamint Természettudományi Kutatóközpont, Kognitív idegtudományi és Pszichológiai Intézet; Harsányi Gábor a Goodwill Consulting Fejlesztési Tanácsadó Kft. ügyvezetője, tulajdonosa; és Dr. Lőwy Dániel a VALOR HUNGARIAE Zrt. tudományos igazgatója.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved